Koken met de seizoenen

Een smakelijke dag op een prachtig landgoed

Voor iedereen die extra kook-inspiratie wil opdoen en kennis wil maken met de seizoensgroentes van dit moment!

Marlies ontvangt je op het mooie landgoed Zuylenstein met een lekkere kop koffie of thee. Na een korte kennismaking zal ze wat meer vertellen over de seizoensgroenten. De groenten die we gebruiken komen zoveel mogelijk uit de grote moestuin van landgoed Zuylestein. Landgoed Zuylestein werd in 1630 door stadhouder Frederik Hendrik van Oranje Nassau gekocht. Een historische prent uit die tijd laat ons zien hoe de moestuin er toen uitzag. De brede padenstructuur in de juiste verhouding waarop met hoog bezoek werd gewandeld, kleine fruitbomen waar je makkelijk van kon plukken en platte bakken om het seizoen te kunnen verlengen. Vandaag ben jij het hoog bezoek!

In november zetten we de herfst op het menu; smakelijke herfst- en wintergroenten zoals bijv. aardpeer, andijve, boerenkool, knolselderij, koolraap, koolrabi, paddenstoelen, paksoi, pastinaak, pompoen, prei, rode biet, rode kool, rode ui, savooiekool, schorseneren, spruiten, venkel, (winter)postelein, witte kool en wortels.
Als het even kan, plukken we zelf nog wat van deze groenten uit de moestuin van het landgoed. Marlies heeft de rest bij zich en gedeeltelijk klaargemaakt.

Dan gaan we aan de slag. Marlies legt de recepten uit, ze laat de bereidingen zien en er zijn proeverijtjes met een bijpassende wijn. We letten op kleur, geur en smaak. De bereiding is net even anders dan dat je gewend bent. Klassieke combinaties met een twist leveren spannende gerechten op.

Na afloop kun je met de groenten uit eigen land een feestelijk maal creëren! En natuurlijk krijg je de recepten mee om met de komende feestdagen je gasten te verrassen.

 

PRAKTISCH

Aanvang: 14:00

Einde: 17:00

Prijs: €69,- p.p.

De workshop is inclusief:

  • koffie/thee
  • proeverijtjes van het seizoen
  • bijpassende wijn

Aantal deelnemers: minimaal 4 personen, maximaal 8 personen

Bijzonderheden: geef bij aanmelding je dieet wensen/allergieën door

Data 2018: zaterdag 3 februari (wintereditie) / zaterdag 12 mei (lente-editie) / zaterdag 7 juli (zomereditie) / zaterdag 13 oktober (herfstseditie)

 

LOCATIE

De Jachthut op landgoed Zuylestein. Het adres: Zuylestein Rijksstraatweg 7-9
 te Leersum.

De jachthut is gelegen, midden in de natuur, aan één van de Grand Canals op het landgoed. Bij mooi weer kan er ook in de tuin worden gezeten. Voor de lunch wordt gebruik gemaakt van de producten van het landgoed. . Er is binnen een heerlijke houtkachel, maar we willen natuurlijk zoveel mogelijk naar buiten om te genieten van deze mooie omgeving.

Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is een grotendeels heuvelachtig gebied van ongeveer 10.000 ha (100 km²). Het bestaat uit; uitgestrekte bossen en heideterreinen, je wandelt langs zandverstuivingen, open weide gebieden en akkers. Aan de zuidzijde, rondom Amerongen, bevinden zich de uiterwaarden van de Nederrijn die ook tot het nationaal park behoren.

 Auto/parkeren:

Bij aankomst zie je een groot monumentaal hek. Dit is de entree tot het landgoed. Rij je iets verder (nog geen 100 meter) dan zie je een pad waarop is aangegeven 10 km. Vervolg deze oprijlaan tot de kruising en ga dan rechtsaf (je bevindt zich op het landgoed) en daarna vrijwel direct linksaf. Je ziet aan aan uw rechterzijde een lange tuinmuur. Links is voor ons een (gratis) parkeerplaats gereserveerd.

Openbaar vervoer: 

Vanaf Station Driebergen-Zeist neem je bus 50 – richting Wageningen, of andersom vanuit Wageningen richting Driebergen. Je kunt uitstappen bij bushalte Genista in Leersum. Daarna vervolg je de weg totdat je bij een groot monumental hek komt, de entrée van het landgoed. Je gaat het pad op en loopt dit helemaal uit tot aan het water. Aan je linkerhand zie je de jachthut. (Looptijd  +/- 10 minuten).

 

WIE

Marlies Vaillant is vitaliteitscoach en hobbykok. Want van het een komt het ander. Haar bedrijf heeft ze ‘Meer dan Sla genoemd’, omdat ze meer wil dan het geven van gezonde voeding- en bewegingstips, ze wil iedereen ook laten genieten van het leven en hetgeen de natuur ons brengt. De opleiding ‘vital life coaching’, heeft ze gevolgd aan de Academie voor Holistisch Coachen te Amersfoort. Marlies kookt al jaren als hobbykok (voor o.a Werelds Eten Amerongen) en geeft ook vaker kookworkshops met een speciaal thema’s bijv. Indische boemboes maken, Authentieke Indische keuken, De Seizoenskeuken, a la Ottolenghi.

INTERESSE?

Heb je zin in een gezellige, smakelijke dag waar je ook nog eens inspiratie opdoet voor het koken thuis? Schrijf je dan nu in op één van de volgende seizoenen:

Veilig betalen via e-act/Mollie

lsolesen\pel\PelInvalidArgumentException thrown

Bad type for $data: boolean