Wandeling door het universum

Verwonder je over deze wondere wereld!

Er is meer tussen hemel en aarde……….en dat is ons universum!

Het is allemaal om ons heen, de aarde onder onze voeten en het universum boven ons. Iedereen kijkt wel eens op een fraaie heldere avond omhoog naar de sterrenhemel om zich te verwonderen over al die heldere lichtpuntjes. Wat zijn het voor lichtjes? Hoe komen ze daar? Hoe ver staan ze? Waarom komt de zon op in het oosten en gaat hij onder in het westen? Hoe ontstaan eb en vloed?

Wil je antwoorden op deze vragen en nog veel meer te weten komen over het intrigerende universum? Dan is een interessante rondleiding bij het Volkssterrenwacht Orion hiervoor een uitgelezen gelegenheid. Je wordt vertrouwd gemaakt met alle verschijnselen aan de hemel: de duizenden sterren, de zon, de maan, planeten, ‘vallende sterren’ (of meteoren), kometen, de Melkweg, gigantische sterrenstelsels, pulsars en zwarte gaten en het noorderlicht. Dit onderkomen bevat een grote expositieruimte, een planetarium en een observatorium op de 1e verdieping van het Streekbos Paviljoen.  Overdag sterrenkijken? Ja, dat kan, kijken naar de Zon met zijn zonnevlammen en de zonnevlekken door een speciale zonnetelescoop, want de Zon is onze dichtstbijzijnde ster!

We starten de dag met ontvangst met koffie of thee. Na het ontvangst maken we een heerlijke wandeltocht richting het lieflijke havenstadje Enkhuizen. De wandeling is vanuit het natuurgebied ‘Het Streekbos’, waar de Volkssterrenwacht gelegen is. Het Streekbos is een recreatiebos en bestaat uit voormalig landbouwgrond en deels is het een waterrijk gebied dat lang geleden is ontstaan na een dijkdoorbraak. Het bos grenst aan natuurgebied De Weelen van Staatsbosbeheer. 

We hebben met elkaar een heerlijke lunch in het stationsrestaurant aan de Veerhaven met een prachtig uitzicht op de sfeervolle haven van Enkhuizen.

Na de lunch gaan we via een andere route langs de vestingsmuur met uitzicht op het IJsselmeer en het Buitenmusem weer terug naar de sterrenwacht. Deze wandeling is ook circa 5 km.

Als we weer terug zijn, start de rondleiding. In het observatorium, een koepelvormige ruimte,  staan 4 telescopen op een speciaal voor Orion ontworpen montering, uniek in de wereld.Tijdens deze rondleiding wordt er van alles aan je uitgelegd in het planetarium, de expositieruimte en het observatorium, waar de grote telescopen staan.

Voor geoefende wandelaars, die zowel van natuur en wetenschap houden!

 

Programma:

11.00:  ontvangst in de sterrenwacht met een kopje koffie of thee.

11:30 – 12:30: wandeling over de vestingwal en met uitzicht op Enkhuizen. De wandeling is ongeveer 5 km.

12:30 – 13:30 lunch Veerhaven Enkhuizen

13:30 – 15:00 wandeling terug. De wandeling is ongeveer 5 km.

15:00 – 16:30 rondleiding Volkssterrenwacht

16:30 – 17:00 afronding van de dag

 

PRAKTISCH

Aanvang: 11:00

Einde: 16:30

Het programma is inclusief:

  • rondleiding
  • thee/koffie

Het programma is exclusief:

  • lunch

Prijs: € 25,- p.p.

Aantal deelnemers: minimaal 5 personen, maximaal 15 personen

Data 2017: zaterdag 11 november, vrijdag 8 december

Data 2018: zaterdag 10 februari, vrijdag 6 april

 

LOCATIE

Volkssterrenwacht Orion ligt in het natuur/recreatiegebied het Streekbos in Bovenkarspel (een paar kilometer vanaf Enkhuizen). Het is hier heerlijk vertoeven: een bezoek aan Orion kan gecombineerd worden met een boottochtje, zwemmen in het meer voor de sterrenwacht of een wandeling door het Streekbos.

OV:

Je stapt uit bij station Bovenkarspel Flora (dit is 1 stop voor eindstation Enkhuizen) op de lijn Amsterdam-Enkhuizen. Vanaf de halte Bovenkarspel Flora is het 1.5 kilometer lopen naar de sterrenwacht (incidenteel kunnen mensen hier worden opgehaald).

Auto/parkeren:

Naast de sterrenwacht liggen twee grote parkeerterreinen, waar gratis kan worden geparkeerd.

 

WIE

Samen beheren wij, Theo en Ineke, een sterrenwacht in het Noord-Hollandse Bovenkarspel. Hoe leuk is het om van je hobby je werk te maken? En als dat lukt, is dat natuurlijk prachtig! Theo heeft al van jongs af aan een fascinatie voor de sterren gehad. Na het bouwen van zijn eigen telescoop is deze hobby uitgegroeid tot wat het nu is: een echte sterrenwacht, waar mensen van 4 tot 100 jaar een rondleiding kunnen krijgen, zowel overdag als ‘avonds.

25 jaar geleden hebben wij vanuit onze hobby sterrenkunde een vereniging voor weer- en sterrenkunde genaamd Orion opgericht. Wij hadden als doel mensen hier enthousiast voor te maken. Al snel waren er groepen enthousiastelingen, waar we kijkavonden, cursussen en lezingen voor organiseerden. De eerste jaren zonder onderkomen: er werden vanuit onze huiskamer cursussen en lezingen gegeven en de kijkavond vanuit onze tuin en in de polder. Tot we 10 jaar geleden door de gemeente Stede Broec benaderd werden: er werd ons onderdak geboden in een nieuw te bouwen paviljoen, midden in het natuur/recreatiegebied Het Streekbos. Sinds 2010 heeft Orion hier dus zijn onderkomen!

Het is altijd een feest om bezoekers hier te ontvangen en hen te laten genieten van alle wonderen in ons universum. Het is een onderwerp dat enorm in de belangstelling staat!

INTERESSE?

Heerlijk stuk wandelen, gezellig lunchen aan de haven én een reis naar het heelal maken? Klinkt als een perfect en origineel uitje toch? Ga mee op 1 van de volgende data:

 

Klik op de foto's om ze te vergroten

Valérie den Haan

Ben jij een LEVENSLUSTIGE en ACTIEVE 60plusser die volop in het leven staat?
Heb je zin om nieuwe, positieve ervaringen op te doen?
Wil je graag iets bijzonders doen, iets leren of jezelf ontwikkelen?
Lijkt het je leuk om met andere mensen in contact te komen?

Welkom bij 60plusEndus! Een initiatief voor eigentijdse 60plussers met bijzondere, unieke en kwalitatief goede (natuur)belevenissen, workshops, reizen en dagtrips van deze tijd.

Ben jij die ondernemende 60plusser, die een workshop of andere activiteit via ons wil organiseren? Leuk als je contact met ons opneemt, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Lees meer Stel een vraag