Zeiltocht op het IJsselmeer

‘We laten ons verrassen door de schoonheid van het water’

Overstag gaan voor zon, zee, wind en water

Het ultieme vakantiegevoel begint al zodra we aan boord stappen en over het IJsselmeer varen. Al dat water en de frisse lucht om ons heen, het vasteland dat steeds nietiger wordt en het gevoel van ontspanning dat steeds meer toeneemt. Tijdens een dagje zeilen worden Rust en Ruimte met hoofdletters geschreven. En voor de combinatie inspanning & ontspanning gaat toch iedere ‘captain’ overstag?

Hijs de zeilen. Koers naar het open water. Snuif de frisse lucht op en beleef het gevoel van vrijheid en avontuur. Op ‘ons’ robuuste Colin Archer zeiljacht worden vakantiedromen werkelijkheid, al is het maar voor één dag. Maar wel een dag waarop we alles uit het ‘zeeleven’ halen. We lichten het anker, staan achter het roer en genieten van de wind en de weidsheid van het water. En van de actieve, uitdagende, maar ook rustgevende activiteiten van het zeilen.

Beginselen van het zeilen leren
Tijdens dit ‘dagje dobberen’ op het IJsselmeer maken we kennis met het reilen en zeilen aan boord van een zeilschip. Het schip is knus en comfortabel; het interieur heeft een gezellige, Scandinavische uitstraling. Alle ruimtes zijn centraal verwarmd, voor het geval het wat fris is buiten. De roef is huiselijk ingericht met zitplaatsen aan tafel, en met boeken, tijdschriften, spelletjes en muziek. Leuk om ook even te kijken in de navigatiehoek. Daar bevindt zich alle apparatuur die we als ‘captain’ nodig hebben, zoals kompas, marifoon, GPS plaatsbepaler, AIS, radar, radio, dieptemeter en navtex. En zo leren we deze dag niet alleen wat genieten op het weidse water is, maar leren we ook de beginselen van het zeilen.

Op de wind van vandaag
Schippers Fokke en Lenie zorgen voor een unieke en gezellige ervaring. Hun motto:
Je moet zeilen op de wind van vandaag
De wind van gisteren helpt je niet vooruit
De wind van morgen blijft misschien wel uit
Je moet zeilen op de wind van vandaag


‘We ruiken de frisse lucht en beleven het gevoel van vrijheid en avontuur’

PRAKTISCH

Aanvang: 10:00
Einde: 16:00

Het programma is inclusief:

  • koffie/thee;
  • schipperslunch;
  • snacks en 1 drankje;
  • vaarkosten.

Het programma is exclusief:

  • eventuele drankjes/hapjes bij tussenstops;
  • Fries Captains diner. Het is mogelijk om de dag met zo’n uniek diner af te sluiten voor 15,-p.p. Dit kun je aangeven bij de reservering.

Prijs: 87,- p.p.
Aantal deelnemers: 4 tot 8 personen.
Data 2019: zaterdag 14 april, donderdag 25 april en zondag 25 mei.
Eventuele andere data op verzoek (mail ons gerust als je een verzoek hebt).
Bijzonderheden: h
ou er rekening mee dat je gedurende de dag(en) regelmatig treetjes op en af moet in het schip. Goed ter been zijn is dus wel aan te raden.

ACCOMMODATIE

Het schip is een Colin Archer ontwerp, robuust en veilig. De thuishaven is Lemmer.

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer:

Lemmer is te bereiken per openbaar vervoer. Vanaf busstation Lemmer is het ongeveer 15 minuten lopen naar de Emmakade in Lemmer.

Per auto/parkeren:

Lemmer ligt aan de snelweg A6. Gratis parkeren is mogelijk (zonder blauwe parkeerkaart) aan pleintje bij de Spar en op de parkeerplaats bij de Poisz supermarkt. Je kunt buiten het centrum gratis parkeren.

ORGANISATIE

Fokke Dijkstra en Lenie Bovee wonen en werken op het schip. Al tien jaar verzorgen zij op hun charterzeilschip kleinschalige zeilarrangementen, waaronder arrangementen op het IJsselmeer, het Markermeer, langs de Noordzeekust en op de Scandinavische wateren. Samen met 60plusEndus organiseerden de schippers deze unieke zon, zee, zeiltocht.

BOEKEN

Zin gekregen om een dagje te onthaasten op het water? Ga gezellig mee op één van de onderstaande data.

Prijs 87,- p.p.

Veilig betalen via e-act/Mollie

Wat onze klanten zeggen

Wandelreis Koningspad Spanje

"Wat een vakantie! Fantastisch. Rob is een fantastische vent! Zorgzaam, weet erg veel en wat hebben we lekker gegeten dankzij hem, hij kent veel mensen daar en ze zijn allemaal gek op hem. De groep was erg leuk, we hebben vreselijk veel lol gehad. De wandelingen waren wel langer dan we verwacht hadden. Het eten was voortreffelijk, alleen veel teveel voor ons. Rob is echt fantastisch, het was voor hem ook wennen met die grijze dakduiven ?. Hij zei dat hij erg tevreden over ons was en dat we niet klaagden. De topper was voor ons allen Camino del Rey, super, wat was dat mooi! Dus voor mij GEWELDIG! Als er in het noorden eens wat georganiseerd wordt, zal ik van de partij zijn! Ik bedank je voor de mailwisseling die we gehad hebben, dat was erg prettig".

H. van der Spek

September 2018

Beauties van Baltische landen

"Dank voor je welkomskaart en de vergeet-me-nietjeszaadjes. Julia is een betrokken en onvermoeibare reisgids. Ze kan goed met verschillende mensen omgaan en geeft ruimte voor persoonlijke voorkeuren. Ze zet zich enorm in om de reis te laten slagen, is altijd opgewekt en niet te irriteren. Het reisprogramma is evenwichtig met een prettige afwisseling tussen stad en natuur. Als je je een beetje verdiept in de situatie van de drie landen, Litouwen, Letland en Estland, dan ontdek je hun gecompliceerde en dramatische geschiedenis, maar ook hoe ze zich ontwikkelen. In de reisgroep heb ik aardige mensen ontmoet. Ik vond de reis heel leuk en interessant en ga graag nog een keer mee met Julia.

M. Berreklouw

September 2018

De steden van Andalusië

"Mijn ervaring van deze reis naar Andalusië was heel goed. Op Malaga werden we verwelkomd door Niko. Zelfs deze eerste dag hebben we veel gedaan, o.a. een stadswandeling en lekker tapas gegeten. Op weg naar Granada een prachtige wandeling gemaakt in het natuurpark El Torcal. De hotels waren prima en bij de meeste hotels was het ontbijt heerlijk. Ook het pas vertrekken om 9.30 maakte het zeer relaxed. Het Alahambra en de Mezquita waren voor mij de hoogtepunten. Het was allemaal perfect geregeld met toegangskaarten en begeleiding naar deze plekken. De wandelingen die we 's avonds maakten na of voor de tapas waren altijd gezellig. De treinreis van Cordoba naar Sevilla is ook een pluspunt. Leuk om zo te reizen en weer even wat anders. Al met al heb ik genoten. Veel plezier met de groep gehad en de begeleiding van Niko was top. Ik zou het zo nog een keer doen".

M. Heijnen

September 2018

Workshop 'Levensverhaal schrijven'

"In de eerste plaats wilde ik zeggen dat jullie organisatie een buitengewoon aantrekkelijke programma presenteert. Mijn complimenten daarvoor en ik hoorde ook van andere mensen enthousiaste reacties. De workshop was heel leerzaam. Alles was prima verzorgd en vorm gegeven. De groep bestond uit leuke mensen, ieder met zijn eigen bewogen achtergrond, waar je stuk voor stuk heel open contact mee kon hebben. Een groep met creativiteit, humor en relativeringsvermogen wat soms nodig was. Cees bracht met voortvarendheid en verve de stof die hij wilde behandelen. Hij gaf veel tips bij het goed schrijven van een stuk of levensverhaal en er werd uitgebreid bij de structuur stilgestaan. Iets meer praktische oefeningen, waarbij we zelf aan het werk zouden worden gezet had ik wel een uitdaging gevonden. Al met al heb ik het zeer naar mijn zin gehad".

F. Eggink

September 2018

Tropische schatkamer Indonesië

"We hebben een heerlijke reis gehad. Het was allemaal prima verzorgd. De vluchten, accommodaties en de ontvangst waren prima. De mensen in Indonesië zijn allemaal heel vriendelijk en hulpvaardig. Op Java hebben we genoten van een prima chauffeur en een hele goede gids (Maureen). Het programma was vol, maar we hebben daardoor ook veel gezien. Jammer dat we een tropische regenbui kregen tijdens onze fietstocht. Dit was een heel leuke fietstocht en ook goed te doen. We hebben het erg naar ons zin gehad bij de kookworkshop, Herni heeft dit erg goed begeleid. De fietstocht op Bali was op een mountain e-bike. Vier personen zijn met een golfkar achter de andere twee van de groep aangereden, dus hebben uiteindelijk wel dezelfde route gevolgd als de fietsers. Wat mij betreft was het een heerlijke reis en zeker wat ik ervan verwacht had. Ik zal zeker een volgende keer weer overwegen om met 60plusEndus op reis te gaan. Valérie en Emile bedankt voor het samenstellen van deze reis".

H. Rentinck

September 2018

Beauties van Baltische landen

"Wij kijken terug op een zeer geslaagde reis. Deze 3 landen zijn echt een aanrader, vooral de steden. De reis was ook een leuke mix van cultuur en natuur. De vluchten waren prima, de hotels ook. Een voorwaarde voor mij is dat er goede bedden zijn en dat was het geval. Julia is een geweldige gids, zij heeft ons veel verteld over de geschiedenis van de Baltische landen en over de architectuur. Een punt van aandacht is dat het programma behoorlijk vol was en het tempo erg hoog, waardoor de tijd soms te kort was, omdat we snel naar het volgende onderdeel moesten".

M. Vermeer

September 2018

Wandelreis Koningspad Spanje

"Het was allemaal geweldig. Een mooie herinnering om op terug te kijken. Mooie wandelroutes, afwisselende accommodaties en lekker eten/drinken in lokale restaurantjes. Alle complimenten voor gids Rob, die toch maar met een groep 60+ dames zat opgescheept ?. Ook onvoorziene situaties, zoals een Camino del Rey, die vanwege slechte weervoorspellingen gesloten bleek, zijn door Rob perfect opgelost. Het programma werd aangepast, zelfs taxivervoer werd geregeld, zodat we op donderdag alsnog deze route (absoluut het hoogtepunt van deze reis) konden wandelen. Een probleem met een niet goed functionerend slot werd direct verholpen. De hele reis is zeker een aanrader. Als de gelegenheid zich voordoet zal ik zeker nog eens met 60plusEndus op reis gaan".

G. van der Woude

September 2018

Workshop 'Levensverhaal schrijven'

"Heb genoten van deze dag. Veel tips & tricks , zoals wat is (on)belangrijk, hoe te starten, mogelijkheden qua volgorde, grammatica, etc. Maar bovenal plezier hebben met je schrijfproject! Cees is een uitstekende en enthousiaste leermeester, de cursisten een hele gezellige en diverse groep. Kortom: een aanrader. En laten we de uitstekende organisatie en follow up van Valérie niet vergeten!"

Attie

September 2018

60plusEndus Cruise Griekse eilanden

"Ik heb een superweek gehad. Het ontvangst was vorstelijk, mijn hut geweldig. Het eten was overweldigend goed. Wat een kok is die Erdal en dat in zo’n klein keukentje. Ik voelde me erg in de watten gelegd tijdens de reis. De bemanning was erg vriendelijk en deed er alles aan om het je naar de zin te maken. De groep was zeer divers, maar daardoor ook leuk. We hebben 3 x kunnen zeilen en dat was heerlijk! Het verblijf in /bij het hotel Su was ook heel fijn. Hele aardige eigenaren en het is erg prettig dat je gebruik kan maken van hun faciliteiten en je loopt zo Bodrum in. Ik heb veel gezwommen (heerlijke watertemperatuur!) en ook met de kano ben ik er op uit geweest. De kapitein overlegde goed met ons wat de mogelijkheden van de dag waren. Ik vond dat hij en zijn bemanning goed op elkaar ingespeeld waren tot en met de 17 jarige Obi toe. Ook de voorbereiding via contact met jou was goed, snelle reactie bij vragen, dat is fijn. Kortom, ik heb het heel erg naar mijn zin gehad en weet nu ook wat me te wachten staat als ik nog eens zo iets doe".

M. Grauw

September 2018

De steden van Andalusië

"Het was zonder meer een fantastische reis. Ontzettend veel gezien in korte tijd. We boften enorm met de kleine groep. De gids, Niko was in een woord PRIMA! Hij heeft ons in een prettig tempo enorm goed begeleid, had voor iedereen aandacht en stelde zich dienstbaar maar duidelijk op. HULDE! De hotels lagen heel gunstig in het centrum van de steden en dat was erg prettig. De gezamenlijke maaltijden waren erg gezellig en Niko had steeds leuke tips voor gezellige restaurantjes met goede menu’s en voor elk wat wils. De wandeling in een prachtig natuurgebied was fantastisch. Het vervoer per bus en trein was ook uitstekend en goed geregeld. Ik kan deze reis aan iedereen aanbevelen. Ik kijk met veel plezier terug op deze prachtige reis, de vele mooie gebouwen en kerken, de prachtige oude straatjes, de heerlijke tapa’s en het prettige gezelschap!"

Y. Hoedemaker en W. van Drunen

September 2018

Wandelreis Koningspad Spanje

"Ik heb het een hele mooie reis gevonden. De wandelingen waren fantastisch. Af en toe zwaar en daarom is het handiger om na een pittige wandeling niet nog een andere activiteit te plannen. De onderkomens waren goed en soms op hele leuke plekjes. We zijn met gids Rob op plaatsen geweest waar je normaal als toerist niet komt. Rob heeft ons heel goed door de dagen geloodst en geholpen als we de mensen niet konden verstaan. Verder heeft hij er voor gezorgd dat we toch nog in de Camino del Rey konden. We waren hevig teleurgesteld toen deze dicht was. Hij kon gelukkig snel schakelen en was vaak onze reddende engel. Ik kijk met heel veel plezier terug op deze reis!"

A. Veldkamp

September 2018

Dagtour Haagse Heerlijkheden

"Ik heb een hele leuke dag gehad en heb ook gezellig gepraat met de groepsleden. Zelfs nog nadat de groep uit elkaar ging, nagepraat en telefoonnummers uitgewisseld met één van de deelnemers. Koffie bij Het Gouden Hooft en de lunch waren heerlijk. Als geboren Hagenaar, maar elders wonend, was ik niet bekend met de heerlijke 'Haagse' kakker. Maar zeer de moeite van het eten waard. En het bezoek aan het hof van Wouw was ook absoluut de moeite waard!"

H. Ravestein

September 2018

Vaar- & Wandelvakantie Wadden

Het waren vijf heerlijke ontspannen dagen aan boord van de Nova Cura. Een prima combinatie: varen, wandelen en fietsen. Een gezellige, ongedwongen sfeer aan boord. Lekker eten. Voor herhaling vatbaar!"

M. Sjoerdsma

September 2018

Workshop glasblazen

"Wij hebben genoten van de workshop glasblazen, het was allemaal heel goed geregeld. Miranda had veel vakkennis en nam alle tijd voor ons en we hebben ook een heerlijke lunch gehad. Ga zo door!!"

C. en F. Brittijn

September 2018

Wandelreis Ierland

"Ik heb een geweldige vakantieweek beleefd in Ierland. De wandelingen door een prachtig natuurgebied waren werkelijk buitengewoon, soms ook een beetje spannend. Reisleider Willemien was een heerlijk chaotisch, tof, mens. Ik heb erg met, en soms om haar gelachen. Soms liepen zaken even niet zo soepel, maar het werd altijd prima opgelost. De accommodatie Maynooth University, was al een belevenis op zichzelf, wat een prachtig gebouw. Ook het bijbehorende kerkje is zeker de moeite van een bezoekje waard. De kamers waren eenvoudig, maar schoon en netjes en het was een goed bed. Meer heb ik eigenlijk ook niet nodig. Het reisgezelschap was ook aangenaam, dat moet je maar net treffen natuurlijk. Alles bij elkaar ben ik bijzonder enthousiast over deze vakantie en ik zou deze reis zeker een aanrader willen noemen".

Rineke

September 2018

Vaar- & Wandelvakantie Wadden

"Het was een ontzettend leuke reis. Schippers Paul en Judith zijn erg kundig, zeer warm en gezellig. De groep was erg gemêleerd -maar daarom ook zo leuk- en ook zó gezellig!!
Dank je wel voor je kaartje dat ik vandaag ontving! "

M. Stuyt

September 2018

Dagtour Verhalend Delft

"Ik heb een TOP dag gehad. André heeft heel enthousiast de rondleiding geleid. Ondanks de flinke buien genoten. Leuk gezelschap, ontvangst koffie met gebak, lunch en afsluiting, in een woord GEWELDIG. Ik heb nu 2x aan een tocht met jullie meegedaan en er zullen er meer volgen. Ook heb ik in juli met de boswachter in het Gooi gewandeld. Beide keren zeer leerzaam geweest en ook toen een duidelijke en enthousiaste uitleg gehad".

R. Zuidervaart

Augustus 2018

Dagtrip ‘Onverwacht Den Haag’

"Ik vond de dagtour heel indrukwekkend en erg leuk om mee te mogen maken. Rob is een uitstekende gids geweest. De rondvaart vond ik heel boeiend, ondanks het wat tegenvalende weer. Een geslaagde dag!"

E. Bouman

Augustus 2018

Leer glasblazen in Delfshaven

"De workshop glasblazen bij Miranda van der Waal was heel bijzonder en leerzaam. Het atelier van Miranda ligt op een prachtige plek in Historisch Delfshaven. De ontvangst was heel hartelijk met koffie/thee en koek. Miranda is een leuke, hartelijke vrouw, recht door zee, een echte Rotterdamse. Daar hou ik van. Het glasblazen valt niet mee, maar alles werd goed uitgelegd en we kregen constant hulp. Resultaat een prachtig wijnglas. De lunch was heerlijk! Wat een traktatie! Gegrilde groenten en heerlijke vleeswaren van een plaatselijk Italiaans restaurant, brood van de plaatselijke bakker. Jammie jammie! Ook was er wijn, water, sapjes, koffie en thee. Kortom een aanbevelenswaardige workshop met mooi resultaat. Chapeau Miranda en 60plusEndus!"

T. Freeze

Augustus 2018

Dagtour Verhalend Delft

"Via een vriendin kwam ik in contact met 60plusEndus. Van mijn 10e tot mijn 20ste jaar heb ik in Delft doorgebracht en deze tour leek ons wel wat. We werden op het station allerhartelijkst ontvangen door André. Er vielen tijdens de tour wel wat buien, maar door de verhalen die André met passie vertelde over Delft en zijn vroegere bewoners was die nattigheid snel weer vergeten. Heel interessant was het aardewerkfabiekje met al het beroemde Delfts Blauw. Het bezoek aan de Nieuwe Kerk met het praalgraf van Willem van Oranje deed me weer terugdenken aan vroeger. De gezellige groep heeft met elkaar kennis gemaakt onder het genot van koffie en gebak en tussen de middag tijdens de zeer goed verzorgde lunch kwamen de verhalen pas goed los. Als afsluiting hebben we nog een afzakkertje gehaald bij de Beestenmarkt. André begeleidde de groep naar het station, maar wij hebben onderweg hartelijk afscheid genomen en nog wat nagenoten tijdens het eten in een restaurant".

S. Reedijk & G. Koster

Augustus 2018

Op z'n Rotterdams

"Het was een ontzettend gezellige dag. We hadden een leuke groep en Rein is een enthousiaste gids die ons veel over Rotterdam heeft verteld en mooi dingen heeft laten zien. Ook de rit met de watertaxi was erg leuk en tot slot het heerlijke diner wat Henri voor ons had klaargemaakt en de schitterende lokatie op het dakterras van hun appartement!"

C. Stuivenberg

Juli 2018

Dagtour Verhalend Delft

"Het was voor mij de eerste keer dat ik iets geboekt heb bij jullie, dus ik was best nerveus. De plek van afspreken was duidelijk en de kennismaking met André en de groep hartelijk! Wat een enthousiaste verteller is die André! Duidelijke stem, veel informatie, humor en iemand met veel kennis van zaken! Onderweg steeds even stoppend om ons op iets te wijzen. De groep was gezellig en de meeste mensen leken in elkaar geïnteresseerd te zijn. De organisatie was perfect. Alles stond klaar en waren we welkom. De informatie vooraf per mail klopte met de activiteiten. Gezellig afgesloten op de Beestenmarkt met André, kortom: een zeer geslaagde dag dankzij deze fantastische gids!"

J. Mulders

Agustus 2018

Haagse Fietstour van Zand tot Veen

"De dag was in 1 woord geweldig. Heerlijk uitgewaaid in Scheveningen, met de e-bike waren de duinen een makkie, een zalige lunch in het strandpaviljoen en ik heb genoten. In Den Haag liet Els alle bijzonderheden zien waar Den Haag bekend voor staat (betreffende koningshuis, Vredespaleis en regering), voor iemand die hier zelden komt, is dit heel interessant. Nooit geweten dat er onderscheid was tussen de Hagenaars en de Hagenees en het zand/veen. Tevens mijn ogen uitgekeken bij de hofjes en de verschillende wijken zowel in Den Haag als in Scheveningen. Oftewel een hele leuke dag waar ik van genoten heb én ook veel van geleerd heb. Een aanrader voor iedereen om dit ook te doen! Els is verbonden met de stad en dat kan je merken aan het enthousiasme waar zij je in mee neemt".

M. Jonkergouw

Augustus 2018

Workshop 'Levensverhaal schrijven'

"Soepel werd op mijn verzoek wegens verhindering de cursusdag omgeboekt naar Almere. Daar werden we door Cees en zijn vrouw thuis ontvangen. Cees gaf op sprankelende wijze een goed doortimmerde cursus en zijn vrouw een prima lunch. Het was een gezellige en leerzame dag waar ik voldoende handvatten heb meegekregen om voortvarend verder te schrijven. En Valérie: dank je wel voor je leuke handgeschreven berichtje wat ik zaterdag via Cees ontving".

P. H. Grootegoed

Augustus 2018

Vaar- & Wandelvakantie Wadden

"Ja, het was een leuke vakantie...mede ook natuurlijk door het prachtige weer! Het ontvangst was door Paul een avond eerder. Ook was deelneemster Ria een avond eerder om dezelfde reden dus we waren gelijk met z´n tweeën, heel gezellig. Het schip was netjes en de hutten zagen er verzorgd uit. Judith was die ochtend aanwezig en ik vond haar de gehele reis een gezellige gastvrouw. Louwersoog was een leuke ligplek en de wandeling daar was ook geslaagd! Schiermonnikoog: een groot succes en de fietsen waren fijn. De wandeling op Schier, onder begeleiding, ook goed...een zeer attente lieve vrouw. Al met al een leuk stel schipper en vriendin. Het schip mooi en netjes. Het eten genoeg en lekker. Het varen, jammer dat we niet in vol ornaat konden zeilen maar wel een mooie tocht. Schier in één woord TOP".

R. Nagel

Augustus 2018

Dagtrip ‘Onverwacht Den Haag’

"Ik heb het afgelopen vrijdag in Den Haag goed naar mijn zin gehad. Ik wist niet dat er zoveel water in Den Haag was. De rondvaart was een succes, ondanks een paar fikse buien. De "reisleider" tijdens de boottocht was goed op de hoogte en doorspekte zijn verhaal met leuke anekdotes. Rob was ook goed op de hoogte van de geschiedenis e.d. in Den Haag en wist goed te vertellen. Hij maakte ons attent op allerlei bijzonderheden. Hij was attent om iedereen goed in de gaten te houden. De sfeer in de groep was goed. Een aanrader voor in jullie programma!"

E. Willemse

Augustus 2018

Vaar- & Wandelvakantie Wadden

"Het ontvangst in Dokkum was allerhartelijkst. Wij hadden een erg leuke groep. De excursie met de boswachter in Zoutkamp was heel gezellig en ook zeer leerzaam. De excursie met de gids op Schiermonnikoog vonden wij wat minder. Verder hebben we op Schier gefietst, musea bezocht en natuurlijk heerlijk genoten van de prachtige natuur en de vogels op het eiland. Paul als kapitein is een geweldige gastheer. Vijf dagen op zo’n mooie klipper is een geweldige ervaring. Kortom: wij hebben genoten van alle mogelijkheden die er waren".

H. en M. van Walen

Augustus 2018

Dagtrip ‘Onverwacht Den Haag’

"Met veel plezier kijk ik terug op vrijdag. Heel leuk om een andere kant van Den Haag te zien. De koffie met gebak: lekker en leuke locatie. De boottocht verrassend. Zo leuk om veel plekken die ik ken vanaf het water te zien. Complimenten voor gids en schipper. De High Tea: fijn dat eerst de high tea kwam en daarna de wandeling. De wandeling: heel interessant en leuk om dit stuk Den Haag te verkennen. Rob is een goede gids die veel en enthousiast weet te vertellen. Deze dag zal ik zeker aanraden. Het was voor mij de kennismaking met 60plusEndus en het smaakt naar meer".

J. van Mourik

Augustus 2018

Leer beter fotograferen in 1 dag

Of ik het een leuke dag vond met Jan in Hoorn? Nou ik vond het fantastisch! Jan stelt iedereen op het gemak en kan goed overbrengen wat belangrijk is bij het leren fotograferen met je spiegelreflexcamera camera. De locatie, de Oude Waegh op het Rode Steen is al een feestje. We troffen ook nog eens heerlijk zonnig weer. Hoorn is een leuk stadje en heel fotogeniek, veel geleerd, genoten, leuke mensen ontmoet. Kortom: een prima ervaring!

R. de Ronde

Juli 2018

Fietstour Utrecht ‘Langs kersen en kanonnen’

"Het was super en een goed georganiseerde dag. Heel veel informatie van Willemijn gekregen en ook van de gids met de rondleiding door de forten. Zeker voor herhaling vatbaar en ik kijk nu al weer uit naar een volgende dagtocht. Dank, het was geweldig!"

G. Smit

Juli 2018

Vaar- & Wandelvakantie Wadden

"Ik heb genoten van het varen, de medepassagiers, het heerlijke eten en Paul, Judith en Yvette! We hadden prima weer, eerste dagen lange broeken, daarna konden de korte broeken aan. Het programma was ook leuk, vooral Schier! Zo bijzonder dat je daar alle weidevogels ziet, die ik in mijn jeugd heb leren kennen. Het droog vallen van het wad en de vaargeul er naar toe was een enorm leuke ervaring. Zelf ben ik een paar keer 5 uur bij zonsopkomst opgestaan om dit mee te kunnen maken! Zo bijzonder van genoten, geluid van de vogels, windstil en dan de zon die op komt, alsof "de lamp" aan ging. Paul, Judith en Yvette hebben het ons prima naar de zin gemaakt, ik kan het iedereen aanraden die goed ter been is. Ik kan er weer helemaal tegenaan en ben lekker ontstrest!"

E. Spansier

Juli 2018

Wandelreis imponerend Tsjechië

"De vakantie was fantastisch. We hadden een heel gezellige groep en de wandelingen waren pittig, maar ontzettend leuk. Vooral het van de gebaande paden af gaan, was erg leuk. Het hotel was goed, afgezien van een aantal keer dat de handdoeken niet aangevuld werden. De gidsen waren geweldig, met name Erik en Rob en heel veel van de omgeving en het land vertelden tussendoor. Onze andere gids: Nathalie vertelde niet zo veel, maar was meer begeleiding voor de juiste route. Maar bovenal herinner ik me een fantastische tijd, met een gezellige groep in mooi Tsjechië!"

M. Spakman

Juni 2018

Zeiltocht op het IJsselmeer

"Wij hebben een geweldige dag beleeft. Lenie en Fokke zijn een geweldig stel zeer dienstbaar en heel plezierig in de omgang met de gasten. De ontvangst was aller hartelijkst met koffie of thee en daarna de trossen los. Na de sluis werden al snel de zeilen gehesen. Het team Lenie en Fokke is goed op elkaar ingespeeld en dat geeft vertrouwen aan deelnemers die niet zo bekend zijn met het zeilen. Heerlijke soep en broodjes voor de lunch. Natuurlijk ook even zelf sturen om de bemanning 'te ontlasten'. Bij terugkeer via een soort van parade door Lemmer en als afsluiting konden we nog genieten van een heerlijk Captainsdiner. Wij zijn ze heel dankbaar voor deze fijne dag. Onze tip: Als je de kans krijgt om zo'n tocht mee te maken pak die kans dan!"

T. en M. van Eck

Juni 2018

Wandeling door het universum

"De dagtrip 'Wandeling door het universum' was heel leuk. De presentatie van Theo was zeer interessant en met veel enthousiasme gebracht. Ook de wandeling en lunch aan de haven en stadswandeling door Enkhuizen was (ondanks de regen) heel leuk, met dank aan de gids Jos voor zijn prettige uitleg en aanwezigheid. Dank voor de goede organisatie en zorg!"

M. de Haan

Juni 2018

Wandelreis imponerend Tsjechië

"Wij hebben een geweldig fijne wandelweek gehad in Tsjechië. Zeer mooie en pittige tochten, maar dat vonden wij fijn. Prachtige stukken van Tsjechië gezien. Onze groep bestond eigenlijk alleen maar uit leuke, enthousiaste mensen (echt veel lol gehad). De ontvangst was prima, zo ook het hotel zelf en het personeel. Geen superdeluxe accommodatie, maar best sfeervol en al het noodzakelijke was er, schoon en verzorgd. Zeer fraai gelegen ook. Ook de maaltijden krijgen van ons een voldoende. Op de eerste wandeldag was onze gids de 12-jarige zoon Rob van het Nederlandse hotelechtpaar Erik en Nancy. Rob, die uiteraard gewoon Nederlands spreekt, deed dat op een fenomenale wijze. Die knul gaf ons letterlijk allemaal een “lesje” in de geografie, kunst, cultuur, geschiedenis en zelfs in de landelijke en plaatselijke politiek van Tsjechië. Geweldig! Vader Erik heeft zelf twee dagen gegidst en deed dat ook op interessante wijze. Wij hebben een prachtige vakantieweek gehad in Tsjechië!"

M. en R. Adriaansen

Juni 2018

Beeldhouwen op het strand

"We hebben gisteren geboft met het weer. Het was weer een leuke dag met een gezellige groep en deskundige begeleiding van Marianne. We hebben het beeld zo goed als af gekregen. Mooie stenen en leuke resultaten. Mijn abstracte kunstwerk is er niet helemaal uitgekomen, maar ik heb een leuk dag gehad. Bij afloop werden we nog verrast met de vergeet-me-niet zaadjes, leuk, en een mooie kaart van Marianne met een eigen gedicht erop".

L. de Gijsel

Juni 2018

Op z'n Rotterdams

"Ik heb een hele leuke dag gehad. Mooi weer en een goed beeld van Rotterdam gekregen. Ik was alleen een paar keer op het vliegveld geweest en kende de stad dus niet. Rondleiding door de stad, o.a. museum, stadhuis, markthal en met een watertaxi gegaan. Gezellige ploeg mensen. Goede gids. Het eten was heel verrassend. Erg lekker. Alleen al voor het eten zou je het nog een keer doen!"

T. Barten

Juni 2018

Wandelreis tuinenrijk Kent

"We hebben een geweldige week gehad, er werd veel gelachen. De ontvangst was goed, de wandelingen en de omgeving erg mooi en vanwege de flexibiliteit van het concept konden we kiezen voor lange of korte wandelingen, dus perfect! De accommodatie was zo prachtig, het klooster gewoon schitterend. Ik ben blij dat ik mocht logeren op zo’n unieke plek. Reisbegeleider Koos was erg goed en verdient veel complimenten voor zijn uitstekende begeleiding! Dankjewel voor je attentie in de vorm van een kaart in mijn brievenbus toen ik thuis kwam eergisteren, bravo! Tot zeker een andere keer, want ik ben zeer tevreden over mijn eerste reis met 60plusEndus".

N. Ters

Juni 2018

Wandelreis tuinenrijk Kent

"Top! Echt waar... De flexibele opstelling van Koos de reisleider om bijvoorbeeld alleen voor de ochtend- of de middagwandeling te kunnen kiezen, was heel prettig. Ik heb me later in de week goed vermaakt met een ochtendwandeling en in de middag winkelen. De klimmetjes in het begin van de week hebben er voor gezorgd dat ik stevige kuiten ontwikkeld heb :). De locatie is een sprookje. O ja, het ontbijt... beter kon écht niet.. zo lekker en gezond. Natuurlijk de groep mensen hebben gezorgd voor een prima sfeer die vooral verrijkend werkt. Ik koester hele goede herinneringen aan deze bijzondere week. Ik ben echt dik tevreden. Intussen heb ik jullie website ook al een paar keer gedeeld met anderen".

E. Dees

Juni 2018

Haagse Fietstour van Zand tot Veen

"Ik vond het een heerlijk dag. Mooi weer, lekker fietsen door de duinen, genieten van de bloeiende duinflora. Een heerlijke lunch en een uitstekende enthousiasmeerende gids, die mij toch, ondanks dat ik Den Haag ken, nieuwe plekken en nieuwe informatie wist aan te reiken. Els wist ook kundig te improviseren als van de bestaande route moest worden afgeweken. Alles bij elkaar zeer geslaagd".

H. Erents

Juni 2018

Wandelreis imponerend Tsjechië

"De 8-daagse wandelreis naar Tsjechië gedaan. Van harte aanbevolen. Over alles ben ik heel tevreden: hotel, ontvangst, mijn kamer was heel groot, personeel, gidsen, de natuur, de uitgezette wandelingen. De omgeving is prachtig. Nederlandse eigenaars die met hart en ziel het culturele erfgoed van voor de tweede WO in hun omgeving herstellen met hulp van jonge Tsjechische kunstenaars. Sympathieke mensen. Het niveau in de groep was behoorlijk verschillend, maar voor mij was dat geen probleem. Ik heb genoten, ik gun het ieder ander. Prijs/kwaliteit komt heel goed overeen. Kortom: voor mij een dikke acht!"

A. Dalecki

Juni 2018

Beeldhouwen op het strand

"Het was een heerlijke dag met een groepje leuke vrouwen. Bovenverwachting een mooi beeldje gemaakt waarmee ik werd geholpen door Marianne. Het was werkelijk top. Zeker voor herhaling vatbaar! En ik zie dat het aanbod groeit, goed gedaan. Dankjewel dat wij zo de kans krijgen om leuke dingen met elkaar te doen".

C. van der Harst

Juni 2018

Wandeling door het universum

De activiteit "wandeling door het universum" was mijn eerste ervaring met 60plusEndus en ik moet zeggen dat het me uitstekend bevallen is. De mensen van "Orion" hebben er echt alles aan gedaan om ons een fantastische en leerzame dag te bezorgen. We hadden wat pech met het weer, terugwandelen vanuit Enkhuizen hebben we laten vallen en zijn met de trein terug gegaan. Ik ben zeker van plan nog eens in te schrijven voor één van de activiteiten en hoorde al dat het dagje Bergen ook zeer de moeite waard is. Succes met alle initiatieven!"

A. Kroonenberghs

Juni 2018

Zeiltocht op het IJsselmeer

"Het is een geweldig avontuur geweest. We hadden een leuke groep, de sfeer was vanaf het begin gezellig en we zijn goed ontvangen door Lenie en Fokke. De hapjes, de soep en broodjes voor de lunch waren lekker. Deze tocht is een aanrader voor mensen die graag een tijdje op het water willen vertoeven. Je het roer als je dat wilt een tijdje vast houden om te voelen hoe zo een schip reageert op de wind, echt geweldig! Lenie en Fokke hebben veel uitgelegd wat we allemaal onderweg zagen aan landschap etc. Lenie en Fokke hebben de hele dag hun best gedaan het ons naar het zin te maken dat was fantastisch. Kortom het is echt de moeite waard dit in het programma van 60plusEndus te houden!"

C. van den Berg

Mei 2018

60plusEndus Cruise Griekse eilanden

"Ik kan alleen maar in superlatieven spreken. Van het begin tot het einde heb ik met volle teugen genoten. Het hotel was knus, relaxt en goed. De transfers waren prima geregeld. Het varen op de mooie boot was op zich al een belevenis. De bemanning was meer dan vriendelijk, professioneel en voorkomend. Het eten was overheerlijk, uitgebreid, te lekker, gevarieerd en super gezond. Ik heb met de overige passagiers leuke en interessante gesprekken gevoerd...maar ook de slappe lach gehad. We zijn in Kos, Patmos en Lipsos aan land gegaan. Heb ook genoten van Bodrum....Kortom....ik heb een super vakantie gehad, beter dan ik had durven dromen. Ik heb mij zeer welkom en absoluut niet alleen gevoeld. Ik heb mooie nieuwe herinneringen en ook nieuwe contacten gemaakt. Hartelijke groet van een tevreden Els".

Els S.

Mei 2018

Uilenexcursie met natuurwandeling

"Wat was de uilenexcursie geweldig en heel interessant! Wat een verrassing dat Marianne haar eigen uilen had meegenomen. Echt bijzonder! Wij hebben genoten van haar enthousiaste verhalen en de letterlijke nabijheid van de uilen. En dan nog de kleine dierentuin met een nest ooievaars! Wat een superleuke dag, een aanrader!"

J. Hilhorst

Mei 2018

Zeiltocht op het IJsselmeer

"We zijn heel gastvrij ontvangen, de gehele dag bediend en voorzien van allerlei hapjes en drankjes. Onze rug werd zelfs door Lenie ingesmeerd! Het zijn heel gezellige mensen en ze doen het heel erg goed. We hadden schitterend weer, alleen had er wat meer wind mogen staan. Nu lag de nadruk op het genieten, en minder op het zeilen zelf. Maar we hebben een heerlijke dag gehad, het smaakt echt naar meer. Ik denk zelfs dat ik volgend jaar weer eens op een zeilvakantie ga".

C. Mulder

Mei 2018

60plusEndus Cruise Griekse eilanden

"Ik vond de reis helemaal geweldig. Een vijf sterren reis. Captain, kok, crew, schip, zee. Wat kan ik daar dan nog meer over zeggen. Ik heb ook jullie attentie bij thuiskomst ontvangen, dankjewel. Gezien mijn leeftijd denk ik niet dat ik het nog eens ga doen, want er is nog veel te zien. Maar als ik jonger zou zijn geweest, had ik het vast nog een keer herhaald. Deze reis staat voor eeuwig in mijn top 3 lijst!"

E. Bonssen

Mei 2018

Wandelreis tuinenrijk Kent

"Het was een prima wandelvakantie met goed weer en mooie routes. De routes leken langer dan gepland was, dat komt omdat er soms ook naar het startpunt moest worden gelopen. Maar verder alles prima. De dames hebben mij gedoogd in hun gezelschap en waren heel aardig en behulpzaam. Als onervaren wandelaar was het een mooie ervaring. Dank je wel voor de organisatie en ik blijf de site volgen om te kijken of er nog wat bijzit voor mij".

H. Linskens

Mei 2018

Leer beter fotograferen in 1 dag

"Het was zeker een geslaagde cursus bij Jan. Ik had een nieuw toestel en wist niet zo goed hoe deze werkte. Nu weet ik het wel. De opdrachten waren zeer gevarieerd, zodat er op verschillend vlak veel geoefend werd. Het locatie was prima en ook de lunch. Toen we terug kwamen van ons rondje Hoorn, kregen we nog een toetje in de vorm van een portretopdracht. Tenslotte gaf Jan de mogelijkheid om de gemaakte foto’s op te sturen en deze met feedback weer retour te zenden. Hoe fijn is dat! Een topdag was het! Dank jullie wel!"

M. van Meurs

Mei 2018

Op z'n Rotterdams

"Het was een topdag! Ten eerste was het mooie weer een extra cadeautje waardoor het er allemaal vrolijk uitzag. Eten op het dakterras super! Toetje met z'n allen in de gezellige huiskamer, echt een toetje! Rein moest ons haast wegsturen anders waren we er nog heel lang blijven zitten...Rondleiding: zoveel gezien! Het bleef boeien omdat Rein het zo bevlogen kon vertellen. Het gezelschap, heel boeiend. Er werden mooie verhalen verteld. We hebben vervolgafspraken gemaakt, waarschijnlijk weer een uitje met 60plusEndus...Positief verhaal hè? Dat was t ook! Dankjewel!"

A. Gijsbertsen

Mei 2018

Workshop 'Levensverhaal schrijven'

"De dag met Cees was erg prettig en zeker leerzaam. Ik bleef steken en Cees heeft me zoveel handvatten gegeven, dat ik blij naar huis ging en enthousiast verder kan met schrijven. De locatie was gezellig, de lunch prima en ik trof prettige mensen in ons groepje. Het feit dat wij Cees vroegen of er een vervolg mogelijk was, zegt genoeg.
Jouw mails ter voorbereiding waren helder en droegen bij aan mijn voorpret. Kortom: ik ben erg blij dat ik heb deelgenomen en ben zeer tevreden over organisatie en uitvoering".

S. de Groot

Mei 2018

Leer beter fotograferen in 1 dag

"Het was een heerlijke dag. Prachtig weer om in het gezellige Hoorn met een leuke sfeer de theorie van Jan uit te proberen. Ik heb veel geleerd. Het was ook een heel gezellige groep....Jan is ook gezellig. Nu zijn mail afwachten , dan mogen we een paar foto's naar hem sturen voor feedback en advies. Mijn zus Marian vond het ook een super dag, we gaan nog een keer naar Hoorn, het West Fries museum bezoeken en nog meer foto's maken!"

I. Kroon

Mei 2018

Haagse Fietstour van Zand tot Veen

"Els is een enthousiaste gids en een echte Hagenaar. Ze weet veel over de stad en zijn inwoners, feiten en weetjes en af en toe een roddeltje. De tocht voert door mooie plekken van Den Haag/Scheveningen en we hebben heerlijk op het stille strand geluncht. Els stopt regelmatig om iets te vertellen en de tocht is prima te doen op de huurfiets met 3 versnellingen. Zeker een aanrader voor een gezellige dag in de stad, de duinen en het strand”.

C. Keijzer

Mei 2018

Zeiltocht op het IJsselmeer

"Het was een topdag met mooie mensen, allemaal ontzettend leuke vrouwen. Fokke en Lenie waren erg aardig en gastvrij. Vond het verder super leuk en veel info aan boord! Na afloop nog heerlijk gegeten aan de wal samen. Ga vast en zeker nog eens met jullie mee!"

C. Tamminga

Mei 2018

Fietstour ‘Kunstzinnig Bergen’

"Het was de eerste keer dat ik iets heb ondernomen met 60plusEndus en dat is me heel goed bevallen! De kunstzinnige fietstocht was interessant in alle opzichten. Yvonne deed het heel goed; als inwoner van Bergen wist ze zóveel interessante weetjes te vertellen en ze kon alle vragen beantwoorden. Zeer geslaagde dag met leuke deelnemers. Ik ben dus erg tevreden over de fietstocht en ik zal zeker vaker iets bij 60plusEndus ondernemen! Het smaakt naar meer...".

M. Stuyt

Mei 2018

Workshop 'Levensverhaal schrijven'

"Het was een zeer inspirerende dag, veel geleerd van Cees en ook van elkaar. De groep heeft een afspraak gemaakt om eind dit jaar weer bij elkaar te komen met een boekenpresentatie. Ambitie is de motor van de zestigplussers. Een veel gestelde vraag was of er geen vervolgcursus gegeven wordt. Met dank aan Cees voor zijn enthousiasme".

B. Schutte

Mei 2018

Fietstour ‘Kunstzinnig Bergen’

"Het was een leuke dag met een gezellige groep en prachtig weer. Mooie fietstour. Goede begeleiding en niet overbodig veel uitleg en toelichting. Kort gezegd een prima kennismaking met 60plusendus! Ik hoop dat de vakantie naar Lesbos ook zo goed gaat verlopen!"

J. Gouw

Mei 2018

Zeiltocht op het IJsselmeer

"Het was een geweldige dag. Lenie en Fokke zijn erg gastvrij en doen er alles aan om de gasten een fijne dag te bezorgen. We hebben lekker gevaren/gezeild en veel lol gehad!"

W. van Barneveld

Mei 2018

Op z'n Rotterdams

"Wat een heerlijke dag hebben we gehad! Het was erg gezellig en alles zat mee. Rein was een goeie gids en de kok had ook zijn best gedaan. Veel kilometers gelopen en dat ging prima op mijn slippers. Veel mooie dingen gezien en een hele leuke groep. Op naar het volgende. We hebben al een groepsapp met mensen die ook zin hebben in een vervolg!"

N. Lagas

April 2018

Natuurlijk Rotterdam

"Deze dag was in een woord gezegd GEWELDIG! En Sanne voert je mee in haar verhaal, zo leuk en inspirerend. Een hele leuke afwisselende fietstocht door de stad Rotterdam.
Ik raad het iedereen aan. Heel veel gezien. Na afloop moe maar voldaan en vol leuke herinneringen, en nieuwe kennis weer terug naar huis. Complimenten voor de reisleidster die heel boeiend kan vertellen over de stad!"

M. Jonkergouw

April 2018

Op z'n Rotterdams

"Ik kijk met veel plezier terug op een eerste kennismaking met 60plusEndus. De wandeling met een klein gezelschap met gezellige mensen door Rotterdam met een enthousiaste Rein was heel leuk en leerzaam. Wij boften ongelooflijk met het weer, waardoor wij Rotterdam op z’n best hebben gezien, zeker met de overvolle terrassen op de vrijdagmiddag! Samen met Henri waren zij perfecte gastheren en hebben zij ons culinair verwend. We genoten op het dakterras van heerlijke gerechten en lekkere drankjes. Kortom: ik heb genoten en wil graag nog eens op pad met 60plusEndus!"

M. Oolders

April 2018

Workshop 'Levensverhaal schrijven'

"Ik heb genoten van de workshop. Praktische tips gekregen waar ik mee verder kan! Leuk waren de oefening met tweetallen. De locatie was sfeervol en prettig: goede parkeergelegenheid en vlakbij het station. De lunch was prima. Dank aan Cees voor de inspirerende workshop!"

Y. Hoedemaker

April 2018

Beeldhouwen op het strand

"Ik ben zaterdag naar Scheveningen geweest en heb voor de eerste keer aan beeldhouwen gedaan en vond het een hele erg leuke ervaring! Ik doe zelf aan handvormen en draaien van klei. Marian deed het erg goed en leuk, we hadden ook een hele leuke groep, het weer was heerlijk, voor herhaling vatbaar!"

L. Vissers

April 2018

Uilenexcursie met natuurwandeling

"Het was een geweldige dag, de ochtend begon met een hartelijk welkom met koffie en een lekkere koek. Daarna de rondleiding met Ronnie en dat was in een woord ongelofelijk. Wat een bevlogen mens, hij wist echt alles te vertellen over niet alleen de vogels in het park maar ook over alle overige dieren. Echt een aanwinst als je zo vol passie over je werk en de dieren kan praten. Het park is niet al te groot, maar er lopen veel vrijwilligers rond die alles netjes bijhouden en het volgens mij erg naar hun zin hebben. Kortom een geweldige dag, goed dat jullie dit als 60plusEndus op de kaart hebben gezet!

M. van de Bos

April 2018

Uilenexcursie met natuurwandeling

"Ik heb genoten! Ronnie heeft het werkelijk fantastisch gedaan! Hele aardige man en wat weet hij veel van de dieren! Neemt alle tijd. Ik wist van het bestaan van dit park niets...maar misschien is ook de kracht van de park, niet commercieel...heerlijk. Hartelijk dank en ik kijk weer uit naar iets anders!"

M. van Sonsbeek

April 2018

Kleuren en Kwasten Bergen

"Vond het een heerlijke dag! Het weer was ook top en Yvon heeft het super gedaan. Veel interessante informatie over Bergen en het schilderen ging ook op een ontspannen manier. Dank voor de foto. Voor herhaling vatbaar!"

T. de Vries

April 2018

Wandeling door het universum

"Na koffie of thee met wat lekkers zijn we op pad gegaan. Leuk om het universum terug te laten komen met de wandeling. Persoonlijk vond ik dat het goed voorbereid was en de gidsen zeer veel wisten. Na de eerste wandeling een heerlijke lunch in de haven. Bij terugkomst kregen we thee of koffie en een leuke uitleg van Theo over verschillende aspecten van het zonnestelsel, ruimtevaart etc. en mochten we de koepel in. Geweldig om te horen wat de Theo kon vertellen, petje af en zeer boeiend. Voldaan hebben we afscheid genomen. Theo me heeft ook nog eens opgehaald en teruggebracht naar het station, heel fijn! Ik kijk terug op een zeer geslaagde dag."

L. de Gijsel

April 2018

Beeldhouwen op het strand

"Het was een fantastische dag. Prachtig weer, een fantastische workshop onder de bezielende leiding van Marianne den Otter. Ook de organisatie klopte helemaal. Samen met mijn vrouw hebben we genoten en elk een mooi beeld gemaakt. Beide beelden hebben een mooie plaats in de huiskamer gekregen. Voor herhaling vatbaar!"

L. Können

April 2018

Kleuren en Kwasten Bergen

"Fijn ontvangst door Yvon met een kopje koffie of thee. Daarna hadden we een leuke rondleiding met heel veel informatie over de geschiedenis van het oude Bergen. Met o.a. foto's van toen gehouden tegen de situatie van het heden. Dit alles werd door Yvon enthousiast gebracht. Na de lunch bij Loetje op het dorpsplein begon de schilderworkshop. Na een duidelijke uitleg en het tonen van voorbeelden gingen we aan de slag. Schets op papier en daarna op het doek. Yvon gaf goede tips, met hier en daar een leuk schilderij als eindresultaat. Schitterende dag!"

T. Rol

April 2018

Fotoreis door adembenemend IJsland

"De reis naar IJsland was fantastisch! Ik heb genoten en ook veel geleerd. We hadden een leuke groep en Yolanda is een prima begeleider. De accommodaties waar we verbleven, waren ook verzorgd. Ik heb over de 1000 foto’s gemaakt. Deze ga ik de komende dagen sorteren en verder verwerken en natuurlijk ga ik ook nagenieten!!

M. Smook-Prinsen

Maart 2018

Op z'n Rotterdams

"Wat hebben we een fijne dag gehad in Rotterdam met Rein onze gids. We werden vriendelijk ontvangen op het station en kregen vervolgens een mooie stadswandeling met veel informatie over Rotterdam. Toen een spannend ritje met de watertaxi, ook super om dat mee te maken. Daarna werden we hartelijk ontvangen door Henri, de vriend van Rein, hij had heerlijk gekookt voor ons. We zijn deze dag enorm verwend en daarom willen wij Rein, maar ook Henri hiervoor heel erg bedanken"

F. van der Wal (+vriendengroep)

Maart 2018

Op z'n Rotterdams

"Ondanks de barre kou waren er toch een paar die-hards die het aandurfden Rotterdam te voet te verkennen. Het was mijn eerste kennismaking met 60plusEndus, maar zeker niet de laatste. Via Facebook zag ik deze actieve groep voorbij komen en besloot om eens mee te gaan wandelen. Het was zéér goed verzorgd op alle punten. Ben vaker in Rotterdam geweest, maar Rein als echte Rotterdammer liet toch weer plekjes zien die ik nooit eerder gezien had. Erg leuk was het van de enthousiaste portier van Hotel New York dat hij ons enkele kamers liet zien. Als afsluiting van deze schitterende dag hadden we een 3-gangen diner, die door kok Henry voortreffelijk was verzorgd. Compliment aan Valérie met de keuze van deze dagtrip."

J. Essing

Maart 2018

Leer beter fotograferen in 1 dag

"Het was een leuke dag in Hoorn met een gezellige groep en ondanks de kou toch wel leuke foto's kunnen maken. Jan deed zijn best alles duidelijk uit te leggen en hielp iedereen zoveel en zo goed mogelijk bij vragen en problemen met de camera."

H. van Otterloo

Maart 2018

Leer beter fotograferen in 1 dag

"Prima workshop voor beginners, ik ben -al zeg ik het zelf- wat meer gevorderd. Het was erg koud en er moest er een compromis gevonden worden tussen degene die het koud en minder koud hadden daarom gingen we weer ruim voor tijd terug, wat ik jammer vond. Het is een leuke locatie en Hoorn is mooi, dus ga ik in de zomer nog eens terug. Jan deed het goed: niet te snel en goede uitleg. Dat je na deze dag Jan nog vragen kunt stellen is een fijn gegeven."

J. van Turnhout

Maart 2018

Op z'n Rotterdams

"Onze gids Rein heeft een geweldige kennis van Rotterdam en is ook zeer flexibel. Hij heeft de tijd genomen om, naast de bezichtiging van hotel New York, ons ook twee kamers te laten zien, wat eigenlijk niet in het programma stond vermeld. Super leuk! Alles was top...dank ook aan jou Valérie voor de perfectie organisatie! Ook erg attent: de “ vergeet mij niet” -attentie. Hartelijk dank en tot een volgende keer."

J. Boenders

Maart 2018

Actief overwinteren

"Afgelopen vrijdag ben ik weer thuis gekomen uit Spanje. Voor het eerst in mijn leven 6 weken vakantie gevierd. En gevierd heb ik het. Het was geweldig om op deze manier te overwinteren. Zoveel activiteiten, zoveel gezelligheid, goede gidsen en goede appartementen. Ben heel erg tevreden hoewel er natuurlijk in 6 weken ook weleens iets minder goed gaat, maar dat maakt dat alle goede dingen nog beter voelen. Ik ben heel tevreden en kijk terug op een fantastische vakantie waarin ik veel leuke mensen heb ontmoet en waar ik ook contacten uit heb overgehouden. Dank voor je attentie bij thuiskomst, erg leuk!"

M. Verburg

Maart 2018

Wandeling door het universum

"Geweldig leuk ontvangen door Ineke. Theo heeft ons meegenomen in de wonderlijke oneindigheid van het universum. Jos verzorgde de toer door Enkhuizen. De lunch was ook op een super mooie locatie. Alles heel goed verzorgd! Een top beleving! Dus hou hem in het program!"

E. Donkervoet

Februari 2018

Op z'n Rotterdams

"Wat een ontzettend leuke middag was dat in Rotterdam, en wat heb ik veel gezien en geleerd over deze stad die ik nog helemaal niet kende, maar die mijn hart nu gestolen heeft! Dit was met recht een 'unieke stadstour'! Goedlachse gids Rein nam ons mee door 'zijn' Rotterdam en wist door zijn boeiende en enthousiaste uitleg over de geschiedenis van de stad en architectuur onze aandacht zonder enige moeite vast te houden! Rein zorgde er op een relaxte manier voor dat de wandeling door 'oud' en 'nieuw' Rotterdam buitengewoon verrassend was. Als klap op de vuurpijl werden we aan het eind van de middag, met een fantastisch uitzicht over de Rotterdamse skyline, verwend met een heerlijk 4-gangendiner, klaargemaakt door de zeer professionele kok Henri. Een absolute aanrader om deze stad eens 'op z'n Rotterdams' te gaan bekijken!"

H. Bartels

Februari 2018

Fotovierdaagse Ameland

"De groep was gezellig, het weer geweldig en de stranden van de eilanden zijn de mooiste van de wereld. Ik had net een nieuw toestel en ik fotografeer bijna altijd op automatisch. Ik heb geleerd wat er voor mij te leren viel en als ik nu de gebruiksaanwijzing lees begrijp ik er meer van. Yolanda was er voor wie vragen had en bij een eventueel vervolg zou ik er meer hebben, omdat ik iets meer weet. Wat fijn was dat er bij elk fotowaardig plekje gestopt werd en dat de groep daar inspraak in had. Dat gemeenschappelijke doel was erg plezierig: ik zie ik zie wat jij niet ziet en dat dan 11x. Erg leerzaam. Kortom: een fijne ervaring!"

A. de Koning

November 2017

Dare to remember

"Het is een leuke, ontroerende en intense middag geweest. Heel fijn dat Rita bij mij thuis kwam, alles was zeer intiem en huiselijk tegelijk."

A.M. Domburg

Februari 2018

Op z'n Rotterdams

"We hebben een erg gezellige dag gehad met Rein en bij het eten ook met Henri. Leuke mannen: Rein met veel kennis van Rotterdam en Henri met veel liefde voor eten. We hebben ook een leuke rondleiding in het stadhuis gehad met een ontmoeting met de heer Aboutaleb. Kortom het was geweldig en voor herhaling vatbaar. Leuke combi van wandelen en eten. Ik hoop nog vaker iets met 60plusEndus te doen!"

H. Rentinck

December 2017

Winter Wonder Wandeling Rotterdam

"Genoten heb ik! Een lekker klein groepje wat enorm klikte met elkaar. Sanne heeft heel leuk vertelt over de bijzondere dingen die we tegen kwamen, super. Voor mij geldt dat ik dit vaker ga doen! Ideale manier om alleen weg te gaan maar toch contact te hebben met anderen die toch ook dezelfde interesses delen zodat je je niet alleen voelt. Het klikte zo met met elkaar, dat we een idee opperden om met dit groepje ook Dordrecht te gaan bezoeken, hopelijk kan dit gerealiseerd worden!"

M. Jonkergouw

December 2017

Winter Wonder Wandeling Rotterdam

"Ondanks het stormachtige weer heb ik genoten. Even je gedachten op niks, heerlijk was dat! Sanne (onze gids) is een leuke spontane vrouw. Ze wist mij van het begin tot het eind met haar verhalen te boeien! Ze heeft veel over Rotterdam verteld, bovendien heeft ze ons geattendeerd op bepaalde "weetjes'' die ik anders nooit had vernomen. Het Centraal Station ziet er heel mooi uit, maar met haar uitleg ben ik er nog grondiger naar gaan kijken en kan ik het nu nog beter appreciëren. De rondleiding door Delfshaven vond ik ook echt een meerwaarde. Met andere woorden, ik was erg tevreden over onze rondleiding en onze gids. De lunch en glühwein waren lekker en de erwtensoep was heerlijk! Echter het belangrijkste vond ik dat we een hele gezellig groep hadden, want dat maakt zo'n dag niet alleen leuk, maar ook onvergetelijk. Het contact met jou Valérie, daar ben ik zeer tevreden over."

A. Zolak-Nijsen

December 2017

Winter Wonder Wandeling Rotterdam

"Gisteren was het een geweldige dag! Sanne is een prettige gids die veel kennis heeft en dit op een fijne wijze deelt met de deelnemers en zij staat open voor aanvullende informatie van de deelnemers. De restaurantjes waar we geweest zijn waren prima en klantvriendelijk. Met de andere deelnemers was het gezellig de hele dag. Aan het eind van de dag waren we het er over eens dat we met Sanne als gids naar Dordrecht willen voor een nieuwe stadswandeling!"

R. Fakkel

December 2017

Een natuurwandeling door het Gooi

"Ondanks de donkere wolken en slechte weersvoorspelling, heb ik genoten van onze wandeling. Na de heftige bui aan het begin en wat motregen aan het eind, hebben we heerlijk weer en zelfs zon gehad tijdens deze interessante wandeling. Als geboren en getogen Hilversumse heb ik een stuk natuur mogen beleven, in een gebied waar ik in de afgelopen 50 jaar nog nooit was geweest. Jan is een bevlogen begeleider die ons met zijn mooie en humorvolle uitleg goed heeft vermaakt en weer wat natuur wijs heeft bijgebracht. Tussendoor mochten we onder zijn leiding ook even op Golfclub het Spandersbosch genieten van een kop koffie. Leuke gesprekken met andere deelnemers onderweg. Kortom absoluut de moeite waard! Valérie dank voor de duidelijke communicatie en Jan hartelijk dank en graag tot ziens!"

T. van der Vorst

Oktober 2017

Wandeling door het universum

"Het was een heel gezellige dag met aardige medewandelaars. Een leuke wandeling met een fijne gids die veel wist te vertellen. De lunch was heerlijk, een aanrader. En dan Theo, wat wist hij veel te vertellen en ook heel duidelijk. Verder was de ontvangst heel hartelijk. Kortom een dag met een gouden randje. Ik ga zeker nog een keer mee met een andere wandeling!"

M. van den Bos

December 2017

Wandeling door het universum

"Het uitstapje is voor mij tot volle tevredenheid verlopen, prettige en ontspannen sfeer over de gehele dag. De wandelroute was mooi en leuk en (ondanks dat ik in de buurt woon en regelmatig in Enkhuizen ben) bracht onbekende paden in beeld. Ach, het weer. Tja, 1 buitje op onze kop gehad, dus dat valt wel mee. De rest van de buien viel terwijl wij binnen waren en je kan het verwachten deze tijd van het jaar. Orion was voor mij persoonlijk een openbaring, wist niet dat wij dit in de buurt hebben. Ontvangst, begeleiding, uitleg en afsluiting voor mij een dikke 10. Ik heb die dag volop genoten, ook van het contact met de medewandelaars. Jullie een compliment voor de organisatie!"

K. Bakker

December 2017

Koken met de seizoenen

"Ik heb het ontzettend gezellig gevonden. Mijn verwachtingen waren blanco. De locatie is heel sfeervol. Het menu is niet helemaal volgens schema afgewerkt, maar de kip die we mee kregen heb ik thuis lekker in de oven gehad, zonder vulling heerlijk opgegeten. Ik heb hele leuke, inspirerende gesprekken gehad met mede deelnemers. Ik was nog lang niet uitgepraat en hoop ze weer eens te ontmoeten bij een andere activiteit. Ik ga graag in het voorjaar mee naar Rotterdam. Ik had mijn broer als introducé mee genomen. Ook hij heeft het heel gezellig gehad. Groeten van een enthousiaste 60+er!"

A. Gijsbertsen

December 2017

Fotoreis door adembenemend IJsland

"Allereerst bedankt voor je kaartje bij thuiskomst! IJsland was fantastisch! Het was een prachtige reis, gezellig gezelschap en kundige begeleiding. Ik heb veel geleerd over mijn camera en compositie en veel kunnen oefenen. Na het dagprogramma, dat goed aangepast werd aan de wensen van de reizigers, trokken we er s avonds op uit om te genieten van het noorderlicht, wat ik als een cadeautje heb ervaren. De hotels waren goed, de hottub lekker warm en zwemmen in het bronbad heerlijk. Alles met elkaar een heerlijke vakantie en de napret wordt nog leuker door de vele foto’s die moeten worden uitgezocht en bekeken."

M. Verburg

November 2017

Een natuurwandeling door het Gooi

"Ik vond het een geweldige wandeling. Door het weer twijfelde ik of ik zou gaan afzeggen, maar gelukkig heb ik dat niet gedaan. De sfeer was top, we hebben allerlei nieuwe dingen geleerd en we hebben kunnen genieten van de mooie natuur. Na de wandeling nog gezellig met een aantal wandelaars geluncht en daarna met een blij gevoel weer naar huis. Het was mijn eerste deelname, maar ik denk zeker niet de laatste. Valérie bedankt voor het organiseren en Jan bedankt voor de leerzame wandeling."

A. Dijk

Oktober 2017

Workshop 'Levensverhaal schrijven'

"Het was een geweldige dag met Cees en heeft in alle opzichten aan mijn verwachtingen voldaan! Deze dag heeft mijn ogen en oren geopend! Deze dag heeft me duidelijk gemaakt dat je met weinig woorden veel kunt zeggen! Deze dag heeft mij geleerd dat er verschillende vormen bestaan om je verhaal te vertellen! Deze dag was geweldig en heeft me energie gegeven om ermee aan de slag te gaan! Deze dag heeft me laten zien hoe mooi onze taal is! Hartelijke groet en wie weet? tot ziens!"

T. Koenders

Oktober 2017

Een natuurwandeling door het Gooi

"Het was een leuke wandeling; leuke nieuwe mensen ontmoet, veel geleerd van boswachter Jan, onderweg lekker koffie gedronken en na afloop met 3 andere dames geluncht. Ik hou me aanbevolen voor meer van dit soort wandelingen hoor! Het was ontzettend slecht weer toen we begonnen, maar na zo’n 10 minuten werd het droog en kwam zelfs het zonnetje af en toe te voorschijn! Voor herhaling vatbaar!"

E. Rodi

Oktober 2017

Workshop 'Levensverhaal schrijven'

"Het was een bijzonder creatieve dag. Ik heb veel geleerd, gehoord en opgezogen. Ook gemerkt dat ik nog veel kan leren om op een andere manier naar taalgebruik te kijken. Een mooie start van een nieuwe hobby met de handvatten die ik van Cees heb gekregen. De droom om mijn leven op papier te zetten gaat uitkomen! Ik heb Cees ook bedankt voor deze inspirerende dag en dat ik naar hem mocht luisteren en leren, en hoe hij met passie vertelt over onze prachtige taal. Valérie, dank je wel voor deze mogelijkheid via 60plusEndus."

C. Chaigneau

Oktober 2017

Beeldhouwen op het strand

"Mijn man en ik hebben samen deelgenomen aan deze hele leuke workshop in Scheveningen. Het was die dag heerlijk weer, dus dat was al zeer aangenaam. Wij hebben het reuze naar ons zin gehad, Lekker met een groep aan het werk met speksteen onder de fijne leiding van Marianne den Otter. Het was voor mij de eerste keer, zowel het werken met speksteen als een workshop bij 60plusEndus. Heel goed bevallen en zeker aan te bevelen. Zowel de workshop als de communicatie en terugkoppeling van Valérie. Kortom helemaal geslaagd. Ik ga zeker weer deelnemen aan andere activiteiten bij 60plusEndus!"

R. en T. Loup

September 2017

Fietstour Bergen

"Het was een leuke dag. Verrassend was het zien van park Meerwijk, wat een prachtige huizen! Bijgaand info-blad is helemaal goed en de fietsen die Yvon huurde waren prima! Het zou natuurlijk helemaal leuk zijn als we ook toegang konden krijgen tot één (of twee) van die mooie huizen om ook de binnenkant te kunnen zien. Hoop van harte dat je deze tour in je programma kan houden!"

M. Wagenaar

Oktober 2017

Kleuren en Kwasten Bergen

"Ik heb vandaag een fantastische dag gehad in Bergen en Yvon is een leuke vrouw die veel wist te vertellen over haar Bergen. De schilder workshop was erg leuk om te doen en ik heb weer veel bij geleerd. Ook bedankt voor de leuke attentie met lieve boodschap en ik doe binnenkort graag nog een keer een keuze uit je aanbod."

R. van der Starre

September 2017

Leven in het ritme van de seizoenen

"De workshop van Marlies in Leersum was boeiend. Het programma is waardevol, iedereen haalt daar wel iets uit! Marlies is erg goed in luisteren en we mochten ook achteraf om haar hulp en tips vragen. Jammer van de regen, ik had graag de moestuin bekeken. Er werd wel een mand met verse producten uit de moestuin gebracht. We kregen een heerlijke pompoen lunch, warme soep om de handen te warmen en lekkere pompoenbroodjes. Ook kregen we verse boerenkool en een zakje vergeetmenietjes mee naar huis. Een leuke workshop en de lunch was heerlijk. Alles was goed verzorgd! Valérie ik vind dat je de begeleiding op een hele leuke manier doet. Heel betrokken en je reageert snel. Ik zou zeggen: ga zo door!"

I. Hoogendijk

September 2017

Wandeling door het universum

"Het was heel leuk en interessant. Pluim voor de mensen daar. De wandeling was leuk en Jos kon goed vertellen over Enkhuizen. De lunch was uitstekend, en Theo heeft heel leuk en boeiend over de sterrenwacht verteld. Al met al een heel leuke dag gehad en zeker de moeite waard!"

T. Hollenberg

September 2017

Kleuren en Kwasten Bergen

"Vandaag weer echt het Zwitserleven-gevoel. Wat een heerlijke dag! Met dank aan onze humorvolle dorpsgids én lerares in de beginselen van de schilderkunst, Yvonne Bos-Eijsen. Allemaal trots met een mooi doekje naar huis! En het lieve persoonlijke cadeautje van Valérie, heel attent!"

M. van Egten

September 2017

Wandeling door het universum

"Wij hebben een hele leuke, gezellige en interessante dag gehad. We werden ontvangen door Ineke, Theo en Jos met koffie met cake en kregen eerst uitleg. Daarna gingen we onder leiding van Theo de wandeling naar Enkhuizen maken. Hij wist veel te vertellen onderweg en in Enkhuizen hebben we een heerlijke lunch gehad. Weer terug bij Orion aangekomen, werden we rondgeleid door Jos en allemaal heel bevlogen vrijwilligers, er werden proefjes gedaan en heel veel uitgelegd over ons zonnestelsel. Het was zeker de moeite waard. Theo, Ineke en Jos bedankt! Zou heel graag weer iets boeken"

T. Tiben

September 2017

Beedhouwen op het strand

"Heerlijk gebeeldhouwd op het Scheveningse strand, geweldig leuk! Het beeldje is gemaakt voor mijn man, voor ons 35-jarige huwelijk. Mijn man was heel blij met het beeldje. Bedankt voor de goeie les Marianne den Otter en Valérie voor de organisatie"

M. Elenbaas

September 2017

Wandeling door het universum

"Ik heb een ontzettende leuke dag gehad. Ineke en Theo zijn heel attent en de rondleiding was heel interessant. Rob, die met de wandeling mee was, deed het ook heel goed en gaf heel veel veel informatie. Daarnaast hebben we heerlijk geluncht. Ik vind het zeker voor herhaling vatbaar!"

Greet

September 2017

Op z'n Rotterdams

"Afgelopen vrijdag een hele leuke rondleiding door een gedeelte van Rotterdam gehad door Rein met aansluitend een heerlijk, goed verzorgd etentje bij hem thuis. Een aanrader door de relaxte manier van rondleiden, het afwisselende programma en natuurlijk het jaloersmakende uitzicht vanuit zijn huis!"

J. Beck

Augustus 2017

Schilderweek op een kasteel in België

"Het was echt geweldig, alles goed verzorgd en heerlijk gegeten, leuke schilderervaring opgedaan en fijne omgeving. Ook het chateau overtrof onze verwachtingen en de mensen waren enthousiast en geven je een thuisgevoel, echt een fijne week gehad"

M. Wouters

Augustus 2017

Op z'n Rotterdams

"We hebben het heerlijk gehad. De wandeling is goed te doen en brengt je op plekjes die je zelf niet zo gauw vindt. De route door Rotterdam is verrassend en afwisselend, ondanks dat wij toch vaak in Rotterdam geweest zijn. Je ziet de stad op een andere manier omdat je op plekjes komt waar je normaliter niet komt. Historie en het heden wisselen zich mooi af. Gids Rein is zeer relaxed en aardig, hij is trots op zijn stad en weet als rasechte Rotterdammer veel van de stad en zijn historie. Het eten was ontspannen en superlekker, Rein kan een gesprek goed gaande houden en je kunt merken dat Henri een professionele kok is. Mooi plekje ook op de zevende etage, we krijgen gewoon zin om een appartement aan de Maas te gaan kopen! Kortom: een geslaagde dag met een smaakvolle en gezellige afsluiter".

A. en T. Bout

Augustus 2017

Uilenexcursie met natuurwandeling

"Ondanks de regen hadden wij een geslaagde middag in Beesd. Wat Marianne vertelde over de uilen was interessant, ze doet dat echt op een leuke en boeiende manier!"

C. van Hal

Augustus 2017

Kleuren en Kwasten-Bergen

"Ik heb een heerlijke dag gehad in Bergen met een gezellig clubje vrouwen. De reis er naar toe is het zeker waard geweest! Ook weer een enthousiaste gids en Yvonne heeft ons heel goed les in het schilderen. Ik vond het toch wel een beetje spannend dat schilderen voor de eerste keer, maar door goede aanwijzingen van Yvonne is het toch nog een heel leuk schilderijtje geworden, ben er toch wel trots op. Kortom weer een heerlijke/ inspirerende dag gehad. Tot de volgende aktiviteit maar weer, ben ik weer van de partij...en mijn kunstwerkje pronkt nu aan de muur!"

E. de Ruiter

Juli 2017

Etsen als de beste!

"Het droge naald etsen is goed bevallen, erg leuk om te doen en ik kan het iedereen aan bevelen. Het is een leuke techniek, en het resultaat mocht er ook zijn (we gingen met 5 etsen naar huis). Ook was het weer reuze gezellig in het atelier bij Diana (je komt ogen tekort). Kortom het was een leerzaam en gezellige dagje workshoppen!"

G. Willems

Juli 2017

Schilderweek op een kasteel in België

"De week was heel leuk en sfeervol. Jos en Trix zijn heel vriendelijk en gastvrij en de locatie is prachtig. Het eten was heerlijk en steeds weer verrassend. Ook de mede-cursisten waren heel gezellig en inspirerend. Ik kijk terug op een geslaagde week in de Ardennen!"

L. Smit

Juli 2017

Schilder de natuur

"Het was echt leuk, een mooie locatie. Beatrix vind ik een super kunstenaar met heel veel kennis, op alle vragen heeft ze antwoord, goede uitleg, ze liet me vrij maar zag alles en ik voelde me thuis bij haar. We hebben super heerlijk gegeten en een mooi werkstuk mee naar huis genomen, het is een echte aanrader. Valérie bedankt voor de weg naar de workshop toe, het was duidelijk, met fijn contact en het was goed geregeld"

A. Kuijten

Juli 2017

Kleuren en Kwasten-Bergen

"Het was geweldig en ik heb genoten van zowel de rondleiding als het schilderen. Leuke groep, prachtig weer en een fantastische Yvon, die met verve weet te vertellen over haar prachtige dorp. Ik ga er zeker nog en keer naar terug. Dank je wel voor jouw organisatie: ik kijk uit naar een volgend evenement"

L. Vogelzang

Juli 2017

Kleuren en Kwasten-Bergen

"De dag begon met een kopje koffie op een terras in het dorpscentrum. Bergense Yvonne wachtte ons op en na de kennismaking gingen we op ontdekkingstocht in dit mooie dorp. We kregen veel over de geschiedenis van Bergen te horen. De ruinekerk, de Heer van Bergen, de dichter en schrijver Roland Holst, Lucebert en de vele kunstenaars doe het dorp telt. De lunch bij Loetje was prima en daarna gingen we in de tuin van Museum Kranenburgh aan de kunst van het schilderen. Het schilderen was ook erg leuk, ontspannen en inspannend tegelijk"

H. van der Kolk

Juli 2017

Kleuren en Kwasten-Bergen

"Ik vond het heel leuk, rondleiding door Bergen was interessant, prachtig oud dorp! En de workshop was ook heel leuk om te doen, Yvonne was heel aardig en begeleidde alles prima! Iedereen had een mooi schilderij gemaakt, heel verschillend maar met plezier gewerkt. Dank je wel voor je lieve attentie! Ik ga zeker vaker mee met activiteiten, is me heel goed bevallen!"

M. de Haan

Juni 2017

Kleuren en Kwasten-Bergen

"Ik vond het een hele geslaagde dag. Yvon is een enthousiaste vrouw en haar rondleiding was erg leuk. Ik was al vaker in Bergen, maar ik weet nu wat meer over de geschiedenis van dit stadje. Het schilderen vond ik ook heel erg leuk en vooral ook dat we dit deden in de tuin van Kranenburgh met deskundige begeleiding van Yvon! Kortom: ik heb een heerlijke dag gehad en ik ga kijken wat ik nog meer bij 60plusEndus kan gaan doen!"

M. Wagenaar

Juni 2017

Uilenexcursie met natuurwandeling

"Allereerst bedankt voor de zaadjes, ik ga er mijn best op doen. Ik heb genoten van deze trip....ik wist niet goed wat me te wachten stond , maar het was verrassend leuk !!! Mooi dat we de uilen ook konden vasthouden en voelen, en de uitleg van Marianne daarbij maakte het tot een succes. Maar het park heeft me het meest verrast. Het is niet zo groot, bijna intiem, want je bent veel dichter bij de dieren en op die manier zie je meer en beleef je het meer. Voor mij was het een mooie dag...en ik dank jullie daar hartelijk voor"

N. Voulon

Juni 2017

Dagtrip 'Natuurlijk Rotterdam'

"Ik heb een top dag gehad zaterdag! Leuk om te zien en te horen van Sanne (de gids) dat door de jaren heen Rotterdam zoveel is veranderd zowel op architectuur en cultureel gebied. We hadden heerlijk weer, heel leuk was op de fiets door Rotterdam te fietsen, mooie plekken bekeken en als afsluiting de heerlijke biologische lunch. Al met al heb ik genoten van een prettig gezelschap en een super goede gids!"

E. de Ruiter

Mei 2017

Workshop 'Levensverhaal schrijven'

"Het was precies wat ik er van verwacht had, het was heel leerzaam. De locatie was prima en Cees is een aardige man met veel geduld, hij weet veel over schrijven. Ik heb er veel aan de tips van Cees gehad. Ik ga zijn tip om eerst waar te nemen ter harte nemen. Ook heb ik inmiddels een klein boekje in mijn tas om iets op te schrijven. Valerie, ik denk dat ik nu wel verder kan, misschien een keer een vervolg hierop?"

R. Renoult

Mei 2017

60plusEndus Cruise Griekse eilanden

Het was echt een geweldige ervaring. Ik vond alles geweldig op het mooie schip! Onze mooie hutten met eigen badvoorziening. De ontspannen en vrolijke sfeer onderling. De gastvrije en vriendelijke bemanning, die alles met veel gevoel voor humor hebben gedaan om het ons naar de zin te maken. Ik heb een week lang gelachen. De kok was onovertrefbaar met zijn heerlijke gerechten. Iedere ochtend werd met 'el capitano' overlegd waar we i.v.m. het weer het beste naartoe zouden kunnen varen. Een hoogtepunt vond ik de barbecue in een mooie baai, waar ook gezwommen en gesnorkeld kon worden. We hebben dorpjes met hun kleine straatjes en witte huisjes en een prachtig oud klooster hoog in de bergen bezocht. Wat erg leuk was, was dat toen één van ons jarig was de bemanning tot onze grote verrassing een feestje heeft georganiseerd met zelfgebakken taart en champagne. Ik ben nu weer thuis, maar kijk met een gevoel van heimee terug op deze reis. De samenwerking met SWS is een heel leuk initiatief, super dat je dit ons op deze wijze kunt aanbieden. Dank jullie wel lieve bemanning en dankjewel 60plusEndus!

L. Kerkhoff

Mei 2017

Beeldhouwen op het strand

"Wij hebben een hele leuke dag gehad! Marianne is een enig mens en deed het heel leuk. Het was nog veel leuker dan ik had gedacht. De locatie was perfect. Met een privé parkeerplaats dichtbij het strand. Het was wel warm, maar we hadden ook een lekker windje erbij. Ik heb mijn collega's hier al enthousiast gemaakt. Ze gaan zich ook abonneren op de nieuwsbrief van 60plusEndus. Ik heb me inmiddels samen met mijn vriendin Emmy opgegeven voor de culinaire tour door Rotterdam. Daar verheugen we ons ook enorm op!"

R. Vervoort

Mei 2017

Dagtrip 'Natuurlijk Rotterdam'

"Het was een gezellige dag. Leuke alternatieve route. Leuke gids. Nu ben ik bekend in Rotterdam en het leuke van deze tocht was dat je op aparte plekken kwam waar je normaal niet komt. Dank je wel. Het was echt een leuke verrassende dag gister! Genoten dus. Succes met het organiseren 60plusEndus!"

L Blokland

Mei 2017

Beeldhouwen op het strand

"Het was een heerlijke, ontspannen workshop onder enthousiaste en goede begeleiding van Marianne en zeker voor herhaling vatbaar. De locatie was prima, vanwege het warme weer onder een afdak. Ik kan me voorstellen dat het ook geweldig aanvoelt op het strand met zand tussen je tenen! Beeldhouwen was voor mij de eerste keer en dankzij de goede begeleiding en hulp ben ik met een mooi resultaat naar huis gegaan"

E. Geenen

Mei 2017

Beeldhouwen op het strand

"Het heeft mijn verwachting overtroffen, ik heb het helemaal naar mijn zin gehad zo op het strand, zo lekker bezig zijn met een stuk steen en dan zien wat voor moois je er uit eindelijk van kan maken, geweldig!!! Marianne had het druk om ons zo goed mogelijk te helpen, maar ze heeft het prima gedaan! Het weer vond ik geweldig, de locatie prima. Dus voor mij een heel geslaagde dag! Voor jou Valérie ook een hele fijne, zonnige week toegewenst"

A. Zolak

Mei 2017

Dagtrip 'Natuurlijk Rotterdam'

"Allereerst hartelijk dank voor de vergeet me niet zaadjes, leuke attentie. Ik kijk met veel plezier terug op een zeer geslaagde zondag. Sanne en Veerle zijn 2 leuke vrouwen die veel te vertellen hebben over Rotterdam voor, tijdens en na de oorlog. Ook vond ik het leuk om kennis te maken met een heleboel verborgen eet-locaties. De afwisseling van lopen, fietsen en varen was ook erg leuk, de lunch was heerlijk en gezellig. Je hoeft niet iedereen bij naam te kennen om een leuk gesprek te hebben. Dus al met al ben ik een zeer tevreden mens. En ja, natuurlijk hadden we het weer mee, maar ik denk dat ik ook genoten zou hebben als het iets minder was geweest"

M. Hendriks

Mei 2017

Een natuurwandeling door het Gooi

"Het was een hele leuke en informatieve wandeling met boswachter Jan Plouvier. De omgeving was super mooi en fantastisch ook voor jong en oud! Vandaag ben ik lid geworden van Natuurmonumenten!"

C. de Jonge

Mei 2017

Golfen voor beginners

"De golfclinic was heel gezellig en we hebben ook aardig wat gelachen. Ook veel geleerd en niet alleen van het golfspel zelf, maar ook de etiquetteregels eromheen. Jan vertelde in zijn hoedanigheid als boswachter ook nog het een en ander over de flora en fauna op het terrein. Jan is een uitstekend verteller en heeft het spel heel goed uitgelegd. De termen afslaan, chippen en putten werden op de oefengreen ineens helemaal duidelijk. Maar dat betekende nog niet dat het eenvoudig was. Toen de twee uur om waren, plakte Jan er nog een uurtje aan vast ("als jullie tenminste zin en tijd hebben"). Ik begrijp nu een beetje meer van de passie die golfers voor hun sport hebben. Kortom, ik heb het zeer naar mijn zin gehad bij de golfclinic. Dank voor de folder met daaraan het zakje vergeet-me-nietjes-zaad - zeer attent. Hartelijk dank voor het organiseren van deze clinic en ik blijf geïnteresseerd in de activiteiten van 60plusEndus!"

L. Fennis

Mei 2017

60plusEndus Cruise Griekse eilanden

"De cruise was boven alle verwachtingen. Een rimpelloze ervaring. Alles tot in de kleinste puntjes verzorgd. De bemanning is zorgzaam, attent, vrolijk, hulpvaardig en aardig. De kok verdient een schepenster, absoluut culinair. Griekenland is mooi, het varen/zeilen is heerlijk.De Sila is FANTASTISCH!!!!!! En jij Valérie bedankt voor de zorgzame en blije voorbereidingen"

J. van Huffel

Mei 2017

Uilenexcursie met natuurwandeling

"Ik heb gisteren een hele leuke excursie gehad! Een hele enthousiaste Marianne, die van alles vertelde. In het dierenpark zijn dieren die je niet overal ziet, dus bijzonder. Na afloop de tip gedaan die Marianne gaf, heerlijk nog even op een terras aan de Linge gezeten. Het was ook geweldig weer. Bedankt!"

J. Terpstra

Mei 2017

Uilenexcursie met natuurwandeling

"De uilenexcursie voldeed geheel aan de verwachting. Ik heb weer een aantal dingen geleerd over uilen die ik nog niet wist. De groep was ook goed van samenstelling, niet te groot, zodat uitleg voor iedereen beschikbaar en hoorbaar was. Leuk was ook dat er twee uilen bij waren die van zeer dichtbij bekeken en aangeraakt konden worden. Marianne bedankt voor jouw enthousiaste presentatie!"

De heer van der Ploeg

Mei 2017

Een natuurwandeling door het Gooi

"We hebben een erg leuke dag gehad. 's-Graveland is zeker de moeite waard, ook met (klein) kinderen is het een prachtig gebied. Ik kom zeker nog eens terug. Jan was een enthousiaste man die veel wist te vertellen over wat we zoal tegenkwamen. En het zonnetje begon er ook nog bij te schijnen! Dit was zeker een aanrader"

B. van Gasteren

Mei 2017

Workshop 'Levensverhaal schrijven'

"De locatie in Den Haag met openbaar vervoer is prima. Het stukje lopen vanaf het station naar de locatie duurde wat langer dan aangegeven. Het waren de rode stoplichten die daar debet aan waren. De locatie is knus, rustig en gezellig. De lunch was gezellig en in een mooie locatie en een prachtige onderbreking van een intensief programma. Het was voor mij informatief en waardevol. Ik kreeg verrassende tips waar ik veel aan ga hebben. De sfeer was prettig en kameraadschappelijk en Cees is een onderhoudende en een innemende man. Het is prettig te weten dat ik nog eens een beroep op hem kan doen"

E. Teensma

April 2017

Dagtrip 'Natuurlijk Rotterdam'

M. van der Zeijst: "Het was een superleuke dag, goed georganiseerd, uitstekende begeleiding Van Rein en Sanne met goede informatie. Voor herhaling vatbaar. Ik kan natuurlijk niet voor iedereen spreken, maar ik geloof dat de anderen ook een hele fijne dag hebben gehad. Dank en tot een volgende keer".

M. van der Rhee: "Het was een erg leuke toer door Rotterdam, en het weer werkte ook erg mee! We hebben leuke kanten van Rotterdam gezien die je anders niet zomaar vindt. De lunch was ook heerlijk. Ik had nog wel meer willen zien!"

M. van der Zeijst en M. van der Rhee

April 2017

Kleuren en Kwasten-Bergen

"Het was een hele leuke en creatieve dag! Ik heb genoten! Hele leuke mensen ontmoet en dat is zo leuk. Yvon is geweldig, zij heeft ons Bergen laten zien. Het kleuren en kwasten/schilderen was een beleving. Iets waar ik in door wil gaan. Al met al: het was een dag, die voldeed aan mijn verwachtingen"

G. Cornelissen

April 2017

Dagtrip 'Natuurlijk Rotterdam'

"De fietstour was leuk, informatief, gezellig en voor herhaling vatbaar. De toelichtingen door beide gidsen waren goed. Het was een gedeelte van Rotterdam waar je normaal niet zo snel heen gaat. Wandeling, fietsen en food was goed. Ik hou mij aanbevolen voor meer van dergelijke onverwachte rondleidingen! Ook voor wandelen in de natuur (helaas ben ik voor de wandeling in ’s-Graveland niet in het land) heb ik grote interesse"

L. Boekestein

April 2017

Workshop linosnijden

"Ik heb een fantastische dag gehad bij Diana. We waren met 5 cursisten, bijna privé les gekregen. Zelf ging ik er heel blanco naar toe en ik had heel gauw een voorbeeld gevonden in haar atelier.En jawel: ik ging met een mooi werkstuk naar huis. Diana had voor iedereen voldoende tijd en geduld. Bedankt voor je aanbod en ik blijf 60plusEndus volgen!"

B. Kruger

April 2017

Dagtrip 'Natuurlijk Rotterdam'

"Ik vond het enorm leuk. Het weer zat mee, de lunch was enig, dat zou je toch als leek nooit gevonden hebben! Sanne en Rein deden het heel leuk en waren gezellig. Ik heb mooie foto's kunnen maken en het is zeker voor herhaling vatbaar. De groep klikte ook. Vijf dames, waarvan ik er één ben, gaan in de toekomst meer afspreken, nou hoe leuk is dat!!! Dus missie geslaagd, dankjewel voor het initiatief!"

N. Blok

April 2017

Workshop Linosnijden

"We hebben het prima naar ons zin gehad, alleen vliegt de tijd als je zo lekker creatief bezig bent. Het resultaat was dat we naar huis gingen met een paar mooie lino's. Diana doet ook iets met droge naald techniek, daar kregen we een mailtje over, dus hou ik me aanbevolen. Nog bedankt voor de leuke attentie (vergeet-me-nietjes)"

G. Willems

April 2017

Workshop linosnijden

"Misschien wel leuk om te melden, dat de workshop linosnijden zeer geslaagd was afgelopen zaterdag. Diana legt het goed uit, een gezellige vrouw met passie voor haar werk. Iedereen ging met een paar mooie lino-afdrukken naar huis"

J. Serruys

April 2017

Dagtrip 'Natuurlijk Rotterdam'

"Het contact met Valérie van 60plusEndus was prettig, voelde attent aan en alles was goed doorgesproken. Met een groep vrienden namen we deel aan de fietstour. 2 enthousiaste begeleidsters namen ons op de fiets op sleeptouw langs verrassende plekken, die we zelf nooit gevonden zouden hebben. We reden dwars door de stad, langs havens, over bruggen en met de fiets de boot op. We deden bekende historische plekken aan, zagen architectuur waar de stad beroemd om is en kregen ter plekke gedetailleerde uitleg. We bezochten ook kleinschalige projecten en eigentijdse initiatieven, zoals daktuinen, voedseltuinen en culinaire broedplaatsen. Daar hielden we pauze voor lunch met locale producten en om kennis te maken met de hipsters van de Maasstad anno nu. Opgeladen door de energie van het zich steeds vernieuwende Rotterdam togen we tevreden huiswaarts. De kwaliteit van het uitje was zeer goed en we gaan het het uitje zeker aan anderen aanbevelen"

E. Berendts (vriendengroep van 7)

Maart 2017

Workshop 'Je leven in beeld'

"Het was bij Rita een bijzondere mooie dag. Rita is een warm persoon met veel talenten en kwaliteiten. Ze inspireert, motiveert en brengt je een stapje verder in een mooi proces. Tevens een heel gezellige dag met een lekkere gezonde lunch. Ik vind het een aanrader als je aan jezelf wil werken, en het resultaat is verrassend. Rita nogmaals hartelijk dank"

K. Rolvink

maart 2017

Workshop 'Levensverhaal schrijven'

"Het was een bijzondere ervaring om via 60plusEndus deze schrijfworkshop te volgen. Ik hoopte op nieuwe inspiratie voor mijn eigen schrijven en dat heeft Cees meer dan waar gemaakt. Alle valkuilen die je tegen kunt komen heb ik ervaren en het zoeken naar synoniemen heeft mijn ogen geopend. Het resultaat is dat ik mijn familiekroniek nu af heb kunnen maken. Het voelde prettig dat er van te voren even contact was met Valérie om te kijken of alles goed geregeld was. En wat te zeggen van het vervoer vanaf het station met Cees naar de locatie (er bleken geen bussen te rijden). Hartelijk dank voor de perfecte begeleiding van zowel Valérie als van onze trainer Cees van Dijk"

H. van der Kolk

Januari 2017

Workshop 'Levensverhaal schrijven'

"Cees leert je wat het verschil is tussen het schrijven van letters die woorden vormen
en het vertellen van een verhaal, vol spanning, humor en emotie. Cees vertelt je wat het verschil is in het schrijven van een autobiografie, een verhaal, een column of een blog. Ik heb erg genoten van de workshop schrijven, heb veel genoten van het enthousiasme en het moordende tempo van Cees. Een mooie dag met veel plezier, veel nuttige informatie, en een echte aanrader voor iedereen die schrijven leuk vindt"

T. Runhaar

Januari 2017

Winterwandeling Delft

"Ik heb geen idee meer hoe en waar ik voor het eerst over 60plusEndus gehoord/gelezen heb, maar het trok wel meteen mijn aandacht. Het contact met Valérie was elke keer weer prettig en bij een telefoongesprek wat ik met haar had was duidelijk te merken dat zij er zelf aardigheid in heeft en openstaat voor ideeën. Mijn eerste uitje georganiseerd door 60plusEndus was een stadstour in Delft. Stadsgids Peter heeft ons met enthousiasme heel veel uitleg gegeven en veel laten zien. Het was een heel gezellige dag en ik kijk uit naar een volgend uitje!"

A. van Gelder

December 2016

Workshop 'Je leven in beeld'

"Voor aanvang prettig en goed contact gehad met Valérie. Ze reageert uiterst snel op vragen of opmerkingen. Bovendien is ze oprecht geïnteresseerd, wenst je succes en is ook na afloop benieuwd hoe je het hebt gehad. Ik ervaar dit als prettig. Ontvangst uitermate gastvrij met een lekkere kop koffie en 's middags een lunch. Rita is een bijzondere vrouw, zij zorgt ervoor dat je je op je gemak voelt, wat uiteraard essentieel om je wat kwetsbaarder te kunnen opstellen. Het was een fijne, intensieve, emotionele, verhelderende en ook bevestigende dag. Niets geen zweverigheid en als je bezig bent met het uitknippen of scheuren uit tijdschriften (nodig voor je "inspiratie board") merk je dat er onbewust "iets" bezig is met je. Je bent verbaast als je het gaat opplakken, wat er met je gebeurt als je zelf verklaart wat je hebt gemaakt. Aangevuld met Rita's waardevolle verklaringen. Kennelijk wist ik het voor me zelf wel aardig, maar was net dat extra duwtje prettig ter bevestiging. Kortom, ik kan de workshop aanbevelen. Aarzel je: geef het een kans, je zult er geen spijt van krijgen!"

E. Teensma

December 2016

Winterwandeling Delft

"Voor het eerst deelgenomen aan een activiteit van 60plusEndus. Best wel spannend, maar enorm meegevallen. We hebben heel veel gezien en gehoord. Gids Peter was heel enthousiast en een aangenaam verteller. We hadden een heel gezellig groepje en de dag is omgevlogen. Het was een hele geslaagde dag en een mooie eerste kennismaking met de 60plus club! Voor herhaling vatbaar!"

B. van Scheijndel

December 2016

Digitale fotoboeken maken

"Eindelijk was het zover: de workshop “Digitale fotoboeken maken”. Valérie heeft goed contact met ons gehouden, om er voor te zorgen dat de afspraak soepel verliep.
Karin had drie digitale fotoboeken uit eigen repertoire meegenomen, zodat ik de verschillen kon zien tussen haar fotoboeken en de “standaard” fotoboeken. Karin geeft goede tips hoe je je kunt voorbereiden en vertelt je waarom je bepaalde foto's wel of niet gebruikt. Ze helpt je zowel met het programma als met ideeën over de inrichting van het boek. Zo hebben we samen een goede start gemaakt voor mijn digitale fotoboek over Marokko. Wil je een mooi en bijzonder exemplaar hebben, moet je er wel tijd in steken, maar het werkt wel verslavend! Een leuke en leerzame dag met een bevlogen “docent” die goed op de hoogte is van allerlei toepassingen en mogelijkheden! Zeer zeker een aanrader"

A. Priem

December 2016

Winterwandeling Delft

"Na een korte wandeling zijn we koffie gaan drinken om even kennis te maken. Gezellige dames, het klikte prima. Peter is een uitstekende gids. Wat heeft deze man een kennis van Delft! Met de dames lunchen en daarna verder met de wandeling langs De Prinsenhof en andere delen van Delft. Tegen vier uur met z'n allen wat drinken en dat was het einde van een mooie informatieve wandeling door deze prachtige, later verlichtte stad. Dank je wel Valérie dat je deze wandeling mogelijk hebt gemaakt en graag tot een volgende keer"

L. Verhagen

December 2016

Workshop linosnijden

"De workshop wordt gegeven in een oude school, voor 60 plussers echt een
nostalgische plek! Warm welkom, leuke sfeer en Diana weet iedereen enorm te enthousiasmeren! Het is handig om thuis een ontwerpje te maken zodat je meteen aan de slag kunt en je optimaal gebruik kunt maken van de tijd. Diana is een leuke vrouw, je voelt je echt op je gemak en we hebben het gezellig gehad met elkaar.
En ik ga ook nog naar huis met iets waar ik echt blij mee ben!"

Y. Rose

November 2016

Workshop linosnijden

"Eindelijk was het dan zover: mijn eerste workshop via 60plusEndus. Van tevoren was ik goed op de hoogte gehouden door Valérie. De locatie in Dordrecht was makkelijk te vinden aan de hand van de routebeschrijving. Het was handig dat het dicht bij het station was. Het atelier van Diana is een oud schoolgebouw zoals je die echt vroeger zag met hoge plafonds en veel daglicht. Het was ruim en gezellig ingericht en natuurlijk kon je er veel werk van Diana zien. Je hoeft je niet perse voor te bereiden op deze workshop, natuurlijk is het wel leuk als je een idee hebt wat je wilt maken. Ook kan je uit het werk van Diana en voorbeelden wat anderen gemaakt hebben inspiratie opdoen. Leuk om zelf aan zo’n pers te draaien en spannend als je het papier optilt hoe het geworden is.
Diana was heel hartelijk en hulpvaardig. Je kunt wel merken dat ze heel ervaren is met lesgeven. Ze gaf tips om het net wat spannender te maken. Het was heel leerzaam en gezellig om te doen. Ik zou deze workshop iedereen aanraden. Dat ik tevreden was over de begeleiding blijkt wel uit het feit dat ik gelijk een volgend evenement heb geboekt!"

A. Kuys

November 2016

Workshop linosnijden

"The workshop with Diana van Hall was fantastic. She was a wonderful teacher and very hands on. Giving us ladies help and suggestions to make and complete our art. I was having such a wonderful time that I actually postponed an appointment to remain at the workshop. Thank you very much for all your hard work. Hope to have even more workshop choices in the future. I think having a site dedicated to a place where seniors can search for fun things to remain socially active is a great idea. I look forward using this site for other artistic and creative things to do in the future!"

M. Campbell

November 2016